Банкеръ Daily

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов:

Ще бъдем гласът на бизнеса в Кризисния щаб за енергетиката

Ще разчитам на приемственост и хубавото, което е направено в Министерството на икономиката, ще се надгражда. Ще бъдем и гласът на бизнеса в кризисния щаб за енергетиката.

Тези две основни послания отправи служебният министър на икономиката Никола Стоянов при представянето на екипа си.

Той отбеляза, че ще разчита много на работодателските и синдикалните организации, защото за разлика от държавната администрация, където се правят много смени, при тях има по-голяма устойчивост и експертиза.

Представяйки приоритетите си, той отбеляза, че в рамките на Кризисния щаб за енергетиката на Министерството е възложена анкета сред бизнеса, която да му позволи да получи информация колко от предприятията използват газ и колко от тях могат да минат на друго гориво в кризисна ситуация.

По повод закритата Държавна петролна компания, Стоянов отбеляза, че е възложил в кратки срокове да се направи анализ на дейността й и да се отчете доколко тя би могла да бъде от помощ в критичните времена. Стоянов отбеляза, че ще се затегнат мерките за контрол, но не с цел да се пресира бизнеса, а който злоупотребява, да бъде наказан. Министърът на няколко пъти повтори, че неговата трайна философия е да се работи с бизнеса в един отбор. Като краткосрочна мярка той набеляза и изготвянето на доклад за състоянието на язовирите.

Сред дългосрочните приоритети Стоянов изброи подобряването на бизнес средата и инвестиционния климат. Той изрази готовност да променя наредби дори ако с тях ще може да помогне само на пет предприятия. Ще работи и за изкачването на страната ни в различни бизнес класации, тъй като чуждите инвеститори следят подобни показатели. Освен това в случаи, при които определени документи могат да се съберат по служебен път, от Министерството няма да ги изискват от бизнеса.

През следващите месеци ще бъде направено сериозно усилие по напредъка ни за влизане в Шенген. Стоянов бе категоричен, че се знае, че страната ни е изпълнила критериите като цяло, но има недоверие в някои от нашите партньори. Той обърна внимание и че над една четвърт от компаниите, които са в Китай в момента, търсят ново място, където да се разположат - някъде по-близо до дома им - и това дава страхотни шансове на България, като страна членка на Европейския съюз. Ето защо министърът подчерта, че тази възможност не трябва да се изпуска, а трябва да се работи за необходимите промени в Закона за инвестициите, така че, когато дойде редовният министър, да има база, на която да стъпи.

Ще се работи и за промени в Закона за експортното застраховане с цел да се въведат повече мерки за подкрепа на малките и средни предприятия.

Не на последно място ще се фокусират усилия върху индустриалните паркове, тъй като това също е въпрос, който интересува инвеститорите. Но министърът бе категоричен, че всяка инвестиция в подобряването на индустриалните паркове ще претърпи експертен анализ, преди да бъде разрешена.

По отношение на Зеления преход министърът реагира с емоционален коментар: "Малко ми писна все в последния момент да разбираме за нещата", като той имаше предвид, че България е давала обещания да направи нещо, което по-късно се оказва неизпълнимо. Ето защо той е говорил с работодателските и синдикалните организации и е получил обещание от тях постоянно да имат обратна връзка за промените, които предстоят. "Като човек така съм устроен – да не гледам на кризите като на проблем, а като на възможност" - поясни Стоянов.

По повод обвиненията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова, че служебният кабинет ще бъде реваншистки, Стоянов обясни, че по време на нейното управление в администрацията на Министерството има уволнени 72-ма човека. Нинова е сменила надзорните съвети и одитните комитети в 14 от общо 18-е дружества, които са под шапката на ведомството.

"За съжаление информацията, която ми беше подадена, е, че хората, които са махнати, са заемали позициите си, след като са били избрани с конкурс, а всички, назначени на тяхно място, са започнали работа без подобна процедура" - продължи служебният министър и добави, че предстои да се въведе промяна в провеждането на конкурси. Ще бъдат ясно определени срокове, в които след обявяването на конкурса да могат да се подават документи. По последна информация за много от новоназначените са обявени конкурси в петъка (5 август) с краен срок за подаване на документите 8 август.

И за да не бъде обвинен в реваншизъм, служебният министър отбеляза, че към всеки от новоназначените ще подходи индивидуално - ще продължи да работи с всеки от тях, който демонстрира необходимата експертиза.

По отношение на Държавната консолидационна компания Стоянов обяви, че е решил да увеличи Съвета на директорите му с трима души заради неговата много разнородна дейност.

"Изпълнителният директор на ДКК беше тук при мен – обеща ни съдействие и пълномощно, което след срещата си с мен е оттеглила" - призна Стоянов по отношение на Смиляна Нитова и отново повтори, че е дошъл да гради мостове, но не защото не може да преплува реката. По думите му в момента има усещането, че изведнъж се появяват спящи клетки, на които някой е натиснал копчето и те започват да се борят срещу него. Той уточни, че междувременно е научил, че изпълнителният директор на ДКК ще е водач на партийна листа за изборите и заради това не е сигурен доколко тя ще може да си изпълнява задълженията, предвид неговото желание да укрепи дружеството.

По темата за Военно-промишления комплекс Стоянов разясни, че на 27 юни е била последната комисия по Закона за експортния контрол, която е трябвало да се произнесе в едномесечен срок, но не го е направила. За нея министър Нинова предупредила Стоянов, че е заложена бомба. Според него това е нейното обяснение защо е блокирала работата по 230-240 преписки на различни фирми. Служебният министър алармира, че много от тези компании вече са започнали да получават фактури за неустойки,  тъй като не могат да си изпълняват договорите поради липсата на решение. Ето защо Стоянов обеща, че дори и бомбата да гръмне в ръцете му, той ще помогне на бизнеса и вече е насрочил комисията за петъка - 12 август. След това ще насрочи и втора -  заради големия брой преписки, като се надява с две бързи заседания да отпуши сектора, който е бил поставен на колене от предшественичката му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във