Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ШПИОНИТЕ В КОКА-КОЛА БЯХА ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪДА

Тримата души, които бяха обвинени за изнасяне на търговски тайни от компанията Кока-Кола в полза на Пепсико, бяха изправени пред съда в Атланта - САЩ, само ден след разкриването им. Триото е обвинено, че искало да продаде конфиденциална информация, както и новоразработван продукт, който Кока Кола възнамерявала да пусне скоро на пазара. Прокуратурата е била уведомена за случая от Пепсико, за която са били предназначени сведенията. Компанията предала на властите писмо, в което високопоставен служител на Кока-Кола твърди, че може да предостави много детайлна и конфиденциална информация. Поисканата цена за нея е била около 1.5 млн. долара. В престъплението са уличени 41-годишната секретарка на един от шефовете на Кока-Кола - Джоя Уилямс, 30-годишният Ибрахим Димсън от Ню Йорк и 43-годишният Едмънд Дъханей от Декатур. Двамата мъже се познавали от федералния затвор в Алабама, където заедно са излежавали присъди.
По време на 45-минутното съдебно изслушване съдия Джоуел Фелдман е разрешил Джоя Уилямс да бъде пусната на свобода под гаранция от 23 000 долара и е издал ограничителна заповед, която забранява на обвиняемите да обсъждат търговските тайни на Кока-Кола с друг освен с адвокатите си.
В хода на разследването от записи на телефонни разговори и от заснети с видеокамера кадри от офиса на Уилямс е установено, че в основата на престъплението е именно тя. На видеокадрите се вижда как рови в множество папки и търси документи, които след това натъпква в чантата си. Вижда се и как държи бутилка с бял етикет, която прилича на описанието на мострата на новия продукт на Кока-Кола, след което също я слага в дамската си чанта. Прокуратурата съобщи, че Кока-Кола е установила оригиналността на мострата и е потвърдила, че това е продукт, който в момента се разработва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във