Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Шнайдер електрик" продава заводите си в Русия

Френският гигант в електрическото оборудване и промишлената автоматизация "Шнайдер електрик" (Schneider Electric) е подписал рамково споразумение за продажба на дейностите си в Русия на местния ръководен екип, предаде Франс прес, като си позовава на съобщение от компанията. Тя не обяви сумата на сделката.

Около 2% от оборота на "Шнайдер електрик" идва от заводите й в Русия. От 24 февруари бяха спрени инвестициите и доставките на поръчки в Русия и Беларус. А в края на април компанията майка съобщи за намерението си да продаде руските си активи. В трите й завода, които произвеждат изделия главно за местни клиенти, са заети 3500 служители. 

Очаква се тази операция да доведе до отписване на до 300 млн. евро от нетната счетоводна стойност на групата, съобщават от компанията. 

"Шнайдер електрик" не е единствената, която взе такова решение. След началото началото на войната в Украйна и наложените санкции срещу Русия, много френски компании с инвестиции в тази страна, са изправени пред дилемата - да спрат временно или да продадат дейностите се, което пък е свързано  риск да изгубят инвестициите си, ако не намерят купувач на място.

Компаниите от сектора на лукса и модата, например, вече затвориха магазините си в Русия. Други френски групи, като "Мюлие" (Mulliez), "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и "Санофи" (Sanofi), засега останаха в страната, но обявиха, че временно замразяват някои от дейностите и инвестициите си.

„Шнайдер Електрик България“ ЕООД

част от мултинационалната група Schneider Electric, има бизнес у нас от 1999 година. В България, компанията има заводи в Пловдив и Перущица, търговски офис и складова база в София, и търговски офис във Варна.
Заводът се намира в „Индустриална зона Радиново“, близо до Пловдив. В него работят около 1000 души, които произвеждат най-емблематичния продукт от портфолиото на Schneider Electric - миниатюрния прекъсвач. Изделията, произведени в България, достигат до пазарите над 20 страни по света.
Търговският офис развива продажбите на цялото портфолио на Schneider Electric на българския пазар. Те включват всички дейности от предлагането на широка гама продукти, през осигуряване на конкурентни цени и условия, до техническа поддръжка при изпълннеие на големи проекти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във