Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шишков: Наводнените села се нуждаят от чисто нова инфраструктура

"Кметът на Карлово Емил Кабаиванов и областният управител на Пловдив Ангел Стоев ще присъстват на заседанието на Министерския съвет, за да се установи начин, по който ще бъдат изплатени средства на засегнатите от наводненията села и как ще бъдат възстановени. Държавата, както е помагала, ще помогне със средства и с капацитет като интелектуален потенциал." Това заяви пред БНТ служебният регионален министър Иван Шишков. По думите му в момента всички институции, които могат да помогнат при разчистване на наводненията, помагат. Включила се е и държавната фирма "Автомагистрали", и служители от толсистемата.

Шишков уточни обаче, че в момента никой не може да направи сметка какви са щетите. "Предстои голяма експертна работа и като възстановяване, и като строителство, проектиране и пълен анализ на ситуацията. На практика селата буквално се нуждаят от чисто нова инфраструктура в основната си част", отчете той. "Това, което видях в петък, не съм си представял, че мога да видя. Реката беше излязла в огромни количества от коритото си. На живо мога да уверя, че гледката беше още по-потресаваща. Важното е, че няма жертви", изтъкна министърът.

"Сега максимално бързо трябва да се разчисти земната маса и дървеният материал по улиците и дворовете на хората. Следва много важен момент за възстановяване на инфраструктурата на тези села - четири или пет моста са паднали, улиците са в изключително тежко състояние. Няма вода. Една от причините за това е, че няма ток и когато се възстанови захранването, ще тръгнат и помпите. Но със сигурност ще има щети по водопроводната мрежа и ще трябва изключително внимателно да пускат водоподаването, защото ще има и течове. Трябва да се внимава да не се залеят отново селата", обясни регионалният министър.

Нужно е да се направи оценка на щетите и да се изготвят проекти за възстановяване. Според Шишков когато има бедствие, може директно да се възлагат проекти за възстановяване. Да се строи и без строителни книжа в рамките на бедствието и след това в процеса на строителството да се създават и книжата. А законът позволява това точно заради подобни случаи. "Много важно е да се направи анализ за пропуските, но можем да го направим съвсем безпристрастно поради това, че служебният кабинет е от един месец. Най-важното е не да си прехвърлят институциите вината една на друга, а да се помогне на хората", категоричен е той. "Необходимо е да се направи анализ къде са пропуските, със сигурност има пропуски, но аз считам, че основната причина е природното бедствие", смята министърът.

За интерконектора с Гърция Шишков посочи, че при проверката в петък е имало огромна разлика от предишната проверка. Има пълна мобилизация за строителството, останах изключително доволен, добави той. До края на седмицата са останали две неща - асфалтирането на пътя и довършване на противопожарната защита. Има напредък за Акт 16, каза още министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във