Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ШИЛЯШКИ СЕ СМИЛИ НАД ПЕТРЕКО

ПОДПИСАН Е ПЪРВИЯТ КОНЦЕСИОНЕН ДОГОВОР ЗА ДОБИВ НА ГАЗ

Близо осем години трябваше да чака находището на природен газ край Галата, докато държавните чиновници склонят то да бъде разработено. Повече от 16 месеца отлежа в архивите на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР) заявлението за предоставяне на концесия, подадено от регистрираната в Люксембург Петреко С.А.Р.Л. (собственост на Мелроуз рисорсис от Единбург) и дъщерното й дружество у нас Петреко България ЕООД. Малка подробност е, че повече от пет години двете фирми буквално се бориха, за да получат разрешението, като на няколко пъти почти си бяха събрали багажа. Най-сетне на 16 май, с подобаваща тържественост, подписи под дълго чакания концесионен договор положиха председателят на ДАЕЕР Иван Шиляшки, президентът на Петреко С.А.Р.Л. Дейвид Арчър и мениджърът на Петреко България Дориета Ангелова.
Трудните и проточили се взаимоотношения между енергийни чиновници и чуждестранни инвеститори бяха отчетени и от двете страни. След доста продължителна и упорита работа - заяви Шиляшки - и след подкрепата на британското посолство в София, и лично на посланик Ричард Стаг, стигнахме до подписване на концесионен договор за разработване и добив на природен газ от находище Галата в българския черноморски шелф. Искам да поздравя ръководството на Петреко за тази упоритост и за цялата дейност, която извърши през тези няколко години. Това е добър знак и пример за всички инвеститори. Разработването на находището е стъпка, макар и малка, към диверсификацията на природен газ за българските потребители. Това е една много добра инвестиция в българската икономика с доказан положителен икономически ефект за всички страни по този договор.
С тънък хумор и пресипнал глас Дейвид Арчър изрази своята благодарност към председателя на ДАЕЕР: От дълго време работим с г-н Шиляшки и неговия екип. И въпреки че отдавна се познаваме, това е първият документ, който подписваме заедно. Но се надявам да не е последният. Особено се гордеем, че този концесионен договор е с N 001.
Решението за предоставяне на концесия на Петреко С.А.Р.Л. и Петреко България за добив на газ от Галата бе взето на заседание на Министерския съвет на 29 март 2001 г. (виж бр. 13 на в. БАНКЕРЪ). Концесията се дава за срок от 25 години или до изчерпване на находището. През следващите 18 месеца Петреко С.А.Р.Л. ще инвестира чрез българското си дружество задължителните, според подписания план, 49 млн. щ. долара. С тях ще бъде изградена добивна платформа, компресорна станция на брега, 82 км тръбопровод (23 км от който ще минават по дъното на морето), свързващ находището с националния газопреносен пръстен на Булгаргаз и една газоизмервателна станция.
Според Георги Димов, супервайзер по инженеринга на Петреко, първоначално предвидените инвестиции били увеличени с около 10 млн. долара заради удължаването на тръбопровода. В началото на миналата година се предвиждаше газът от Галата да захранва директно големите промишлени консуматори в Девня. След като обаче Девня цимент и ТЕЦ Девня тотално преминаха от природен газ на вносни въглища, а Полимери намали производството си до технологичния минимум, идеята за сключване на директни договори с тях отпадна и се наложи удължаване на трасето с повече от 30 км до включването му към националния газопровод.
Обсъждали сме най-различни варианти за продажбата на газа - коментира Дейвид Арчър. - Публично достояние е фактът, че имаме подписан меморандум за разбирателство с Булгаргаз. Независимо че в него се стремим към различни схеми, ние сме оптимистично настроени относно бъдещите си разговори с националната газова компания, като ясно осъзнаваме каква е нейната позиция на българския пазар в момента.
Главният енергетик на републиката Шиляшки пък махна великодушно с ръка: Ние даваме правото един производител на природен газ да може да сключва търговски договори както с Булгаргаз, така и с други потребители.
Извлекаемите запасите в находището Галата са изчислени на 1.44 млрд. куб. метра природен газ и ще бъдат изчерпани през следващите четири-пет години. През това време синьото гориво ще задоволява около 8-9% от потребностите на страната. Добивът ще започне през есента на следващата година. Концесионният договор предвижда през първите две години да се получават по 474 млн. куб м гориво. В оставащите две-три години поради спадащото налягане добивът ще намалява.
Дейвид Арчър публично се ангажира Петреко да инвестира още 16 млн. долара над задължителните 49 млн. за подобряване на потенциала на находището. С тези пари ще се създадат условия от него да бъдат извлечени още около 1.08 млрд. куб. м т.нар. буферен газ. По най-груби изчисления приходите от продажбата на горивото при запазване на сегашните цени ще са около 260 млн. щ. долара. За да се изчисли чистата печалба на Петреко, от тях ще трябва да се приспаднат инвестициите, разходите по добива, годишните концесионни такси, данъците, както и пазените в дълбока тайна суми, които компанията е платила за придобиването на правата върху находището в Галата на Тексако, Ентърпрайз ойл, О Ем Ви и българската държава.
Цената, на която Петреко ще продава горивото, не бе спомената. Това е търговски въпрос, който се обсъжда между две дружества и който във всички случаи е конфиденциален. Цената е такава, че трябва винаги да е изгодна и за двете страни, бе лаконичен г-н Арчър.
Дискусионен все още е и въпросът каква ще е съдбата на находището след изчерпването му. Преди няколко години бе дадена идеята то да се превърне в газохранилище, където да се съхраняват около 700 млн. куб. м газ. Представителите на Петреко обаче смятат, че засега е твърде рано да се обсъжда тази тема.
Също през тази седмица в Министерството на околната среда и водите министър Евдокия Манева и Дейвид Арчър подписаха разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в блок Калиакра 99. Срокът му е три години, с опция за две продължения от по две години. Блокът представлява почти двукратно увеличаване на площта на бившия блок III-91 Галата, в който през август 1993 г. американската компания Тексако откри именно сегашното находище. По-късно титулярите на блока - първоначално Тексако, а след нея и английската Ентърпрайз ойл и австрийската О Ем Ви, продадоха дяловете си на Петреко С.А.Р.Л.. Трите компании държаха 50% от правата върху всички търговски открития на нефт и газ в тази акватория. Останалата половина бе на българската държава, която също ги продаде на Петреко. Сега държавата ще печели от находището единствено от годишната концесионна такса, както и от данъците, които Петреко България ще плаща.
Блок Калиакра 99 се определя като много перспективен. Галата е само първото находище в него, предполагаме, че ще има и други - каза Дейвид Арчър. - Като начало ще започнем с реобработка на събраната досега геофизична информация за блока. За анализа й обаче ще използваме най-съвременните технологии, на каквито тя досега не е подлагана. Надяваме се да намерим и други находища, дори и по-големи от Галата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във