Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шезлонгите и чадърите по Черноморието ще са безплатни

Ще бъдат предоставени ваучери за туризъм на трудово- и социалноосигурените граждани. Шезлонгите и чадърите по Черноморието ще са безплатни. Правото на строителство по морските курорти ще бъде удължено до 15 юни. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет след двучасов коалиционен съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти". Вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, и зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов представиха обсъдените мерки.

НФСБ и ВМРО вече внесоха в в деловодството на Народното събрание свои законопроекти за облекчения в туризма и строителния бранш.

Лидерите от управляващото мнозинство се събраха, след като вчера стана ясно, че извънредното положение в страната няма да бъде удължавано.

Постигнахме консенсус, обяви Томислав Дончев. 

"На първо място имаме консенсус по отношение на мерките, които са приети до момента. Дискусията и разговорите продължават. Имаме предложения от партньорите. Българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Не е ясно какъв летен сезон ще имаме. Ще поработим върху алтернативни хипотези“, каза още той.

"Искаме още от 1 юли, дай боже, да се отвори сезонът. Ако нещата се развият неблагоприятно - от август", посочи Симеонов, след като обясни, че предложението за ваучерите е било одобрено. Такива ще получават пенсионери, ученици и хора, които са си платили данъците и осигуровките.

Чадърите и шезлонгите по курортите ще бъдат безплатни. А строителството по морето ще бъде разрешено до 15 юни. По искане на ресторантьорския бранш ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването – разстоянието между масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият персонал ще работи с шлемове, а не само с маски, съобщи лидерът на НФСБ.

Управляващите са се споразумели и за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“. Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. По язовирите също ще се ускори работата.

"Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. лева и в сега действащия бюджет, така че за язовирите, като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът. Няма да избегнем и тежките ремонти на "Бели Искър" и "Огоста", където вече са започнали ремонтите на стените им", уточни Симеонов.

По строителството се предвижда засилването на работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. лева.

"Коментирахме и подновяване на санирането, но това е под условие, тъй като сме единодушни, че това не трябва да е безвъзмездно, а с поне 30% участие на етажната собственост", добави зам.-председателят на парламента.

"Коментирахме възстановяване на спортните мероприятия. За футбола сме се разбрали – ще следим възобновяването на първенствата в другите държави и ще ги възстановим по същата схема и ние. Ще се насърчава и възобновяването на индивидуалните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове. В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и продукти", допълни Симеонов.

"Подпомагаме туризма, за да не изтичат парите на българските данъкоплатци навън", подчерта Красимир Каракачанов. И обърна внимание, че редица държави готвят поощрения, за да привлекат туристи.

"Работим за усъвършенстване на мярката 60/40, така че тя да стане по-гъвкава. Надявам се скоро да можем да говорим по-конкретно по този въпрос", съобщи Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във