Банкеръ Weekly

под повърхността

Шев и кройка в министерствата

Вратата на транспортното министерство се отваря за едни и затваря за други.

Неизбежното роене на дирекции и директори във ведомствата, което настъпва с идването на всяка нова власт, не пропусна страната и този път. "БАНКЕРЪ" научи, че например в Министерството на транспорта предстои да бъде разделена досегашната дирекция "Информационни технологии и електронно управление" на две: "Информационни технологии" и "Електронно управление". Целта е ясна - да се постави акцент върху една от основните цели, набелязани от ГЕРБ - развитието на електронното правителство. Което донякъде е разбираемо при стотиците милиони левове, разпределяни за кабели, платформи,сървъри, регистри, портали и т.н. 

В новата дирекция "Електронно управление" ще влязат 25 от общо 38-те служители на досегашната структура. Върху техните плещи ще легне разработването на политики и стратегии за развитието на тази сфера. Новото звено ще отговаря и за ресурсното осигуряване на електронните услуги за гражданите и бизнеса. Именно то ще подготвя инвестиционните програми за компютризация на държавната администрация и внедряване на информационните технологии на всички нива - централно, областно и общинско. Освен това ще разработва, координира и следи за изпълнението на съответните програми и проекти, финансирани от бюджета на министерството, от международни финансови институции, предприсъединителни и структурни фондове на Европейския съюз. 

Големият въпрос сега е, кой ще оглави тази дирекция? В момента начело на старата е Христо Христов, който преди това бе началник на отдел "Управление на проекти" в дирекция "Информационни технологии". Той бе временен шеф и стана титуляр по време на кабинета "Орешарски". Затова по коридорите на транспортното ведомство се говори, че Христов ще поеме по-скоро дирекцията "Информационни технологии", а за ключовото "Електронно управление" ще се разчита на по-проверен човек. 

Разместванията или по-скоро наместванията продължават и в новото Министерство на енергетиката. То ще е на столичната ул. "Триадица" N 8, където бе и преди обединението му с това на икономиката и туризма. Ще има 13 различни дирекции, от които седем специализирани, инспекторат и финансов контрольор, с обща численост от 211 служители.  На неговата електронна страница вече е отразено "прясното" назначаване на новия заместник-министър Жечо Станков, при все че информация за структурата на ведомството все още липса. Очевидно продължават уточненията кой коя дирекция ще поеме. Почти сигурно е обаче, че стратегическата "Природни ресурси и концесии" ще бъде поверена на Диана Янева, която я ръководеше и по време на първия кабинет на ГЕРБ, а досегашният директор Милослав Кацаров ще бъде понижен. Твърди се също така, че е много вероятно за "Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие" да отговаря Николай Налбантов,  за "Сигурност на енергоснабдяването" - Димитър Куюмджиев, а за дирекция „Управление при кризисни ситуации и защита на информацията“ - Владимир Янков.

Вакантни засега остават три специализирани дирекции - "Управление на проекти в енергетиката", "Енергийно сътрудничество" и "Корпоративно управление в енергетиката", които са от голямо значение за работата на министерството.

 

 

==========


Стамен Янев е новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, назначен със заповед на министъра на икономиката Божидар Лукарски, съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов.

Янев е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Холандия, Великобритания и  Италия.  Член е на Софийската адвокатска колегия и е главен асистент в Института за държавата и правото при БАН, секция по публично-правни науки. Професионалният му път преминава през големи международни консултантски компании.  Член е на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите".

Със заповед на министър Лукарски за заместник изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции е назначена  Маджиде Ахмедова. Тя е икономист и има управленски стаж в държавната администрация и в реалната икономика. Работила e в Данъчната администрация и е била заместник  изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Професионалната й кариера преминава през Индустриален холдинг „България“ и „Алкомет“ АД – Шумен.


 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във