Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шестмесечната програма на ПП е като за четири години

От "Продължаваме промяната" разпространиха част от управленската програма си програма за следващите шест месеца. В чернова на документа са описани основните приоритети пред кабинета с премиер Асен Василев, за който от ПП все още се опитват да съберат нужната парламентарна подкрепа. По-рано днес премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че програмата съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети до половин година.

Законодателната програма може да видите ТУК . А управленската програма - ТУК

От черновата става ясно, че в следващите шест месеца от ПП си поставят за цел едва ли не да изпълнят четиригодишната програма на кабинета "Петков", който е в оставка.

Василев прие папката с проучвателния мандат на 1 юли, след като бе номиниран за премиер от името на "Продължаваме Промяната", която е най-голямата парламентарно представена партия. Срокът, в който най-късно мандатът може да бъде върнат изпълнен, изтича в 17:00 часа в петък.  

Заложените приоритети във финансите и икономиката са избор на независими и компетентни членове на водещите органи и институции(КЗК, БНБ, КФН, Сметната палата) "с цел премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки"; Повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лева от 1 януари 2023 г. и на 166 000 от януари 2024 г.; Продължаване на оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г.; Изготвяне на анализ на последствията от въвеждането на еврото, който да е основа на мащабна разяснителна кампания; Финализиране и одобрение на всички оперативни програми за периода 2021-2027г. и ускорено започване на тяхното изпълнение; Изваждане на Дирекция Финансово разузнаване от ДАНС и прехвърлянето му обратно към Министерството на финансите и ангажирането ѝ с борбата срещу изпирането на пари, придобити от незаконна дейност. 

В енергетиката планът е да се гарантира сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори за доставка. Бъдещите управляващи са амбицирани да запълнят капацитета на газохранилището в Чирен. Планират ускоряване на процесите, свързани с изграждане на нови ядрени мощности и активна работа по процеса на преминаване на АЕЦ „Козлодуй“ на алтернативно ядрено гориво. Сред останалите цели са бърза рехабилитация на авариралите мощности на ПАВЕЦ "Чаира" и приоритетно изграждане на проект "Яденица"; Приемане на законодателни промени и борсови правила за осигуряване на дългосрочни договори за електроенергия на поне 80% от потреблението в страната. Ще бъдат въведени и две тарифи за ток и парно. Първата ще покрива базово потребление на по-ниска цена. Сред плановете фигурира и финализиране и одобряване на Плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. 

В секторите регионално развитие и транспорт се предвижда намиране на най-доброто решение без загуба на европейски средства за участъка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле; Подписване на споразумение с Румъния за проектирането и изграждането на пет моста на  Дунав и подобряване на водоплаването по реката; Възлагане на проектирането на тунела през Петрохан и тунела при Прохода на Република. Планира се възлагане за довършването на проектирането на магистрала "Хемус"; Възлагане на проектиране на продължението на автомагистрала "Черно море" от турската до румънска граница; Въвеждане на методология за оценка и ред и условие за кандидатстване за общински проекти. Ще бъдат въведени и германските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка. Ще се разработи методика за приемане на текущи ремонти и пътностроителни дейности, включително видеонаблюдение и лабораторни проби от независими лаборатории. Дирекцията за национален строителен контрол ще бъде отделна агенция към Министерския съвет. Ще се изготви финално правно решение на казуса със съществуващите незаконни инхаус възлагания.

В сектор правосъдие се предвижда избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, чиито мандати са изтекли или предстои да изтекат през 2022 г. Предлага се и въвеждането на единен държавен изпит за придобиване на юридическа квалификация, както и намаляване на нотариалните такси.

Съдебната реформа предвижда сегашният вътрешен министър в оставка Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, като това трябва да стане до 31 юли тази година. С промени в Закона за съдебната власт се предвижда обособяването на отделна административна структура на Европейската прокуратура - до 16 септември. Ще бъде подготвен законопроект за противодействие на корупцията – цялостна реформа на КПКОНПИ чрез разделяне на дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси (Комисия за противодействие на корупцията) от дейността по отнемане на незаконно придобито имущество (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество). Предвиждане на правомощията за разследване и използване на събраните от антикорупционния орган доказателства в наказателно производство, право на оспорване на отказите за образуване на досъдебно. Промяната трябва да се случи до 23 септември. 

Плановете включват и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс – промени в досъдебното производство с цел по-голяма ефективност; създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и на търсене на отговорност в случай на престъпление от главния прокурор съгласно изискванията на осъдителните решения срещу България. Това трябва да бъде изпълнено 30 септември. Сред целите е и Закон за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения – транспониране на Директива (ЕС) 2019/1937 - до 14 октомври. Приоритет е актуализирана стратегия за съдебна реформа в периода 2022 г. - 2027 г. - Последната стратегия е с изтекъл през 2020 г. срок. Правосъдното министерство трябва да подготви проект на нова стратегия, която да бъде приета от Министерския съвет и предложена на парламента за приемане. Планът е това да се случи до 18 ноември 2022 година.

В социалната сфера приоритетите са увеличение на вдовишките добавки и на тези за пенсионирани учители, безплатни учебници до 12 клас включително, повишаване на стипендиите за висше образование за ученици и студенти с нисък социално-икономически статус или високи постижения. Ще бъде приета и формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във