Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Шестима шефове на „Напоителни системи“ потъват с обвинения

Повече от десетилетие нито един министър на земеделието не можа да се справи с финансовите батаци  в държавното еднолично акционерно дружество "Напоителни системи". За разлика от него, повечето от началниците  на  потъващата от години компания, вместо да работят  за нейната стабилизация, се включиха  в отбора на тези, които я "щавят". През  последната седмица  Софийската градска прокуратура внесе обвинителни актове срещу  шест длъжностни лица от ръководството на водното дружество -  изпълнителни директори и членове на съвета на директорите.

Първият е един от бившите изпълнителни директори на дружеството Стайко Ганчев. Общо нанесените от него щети са за близо три милиона лева. За периода от 6 ноември 2012-а до 13 май 2013-а като длъжностно лице той умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество на фирмата.

Председателят на съвета на директорите Александър Христов ще отговаря  за присвояване на 69 601 лева. Сумата идва от разлика между начисленото и изплатеното брутно възнаграждение за 2014-а, 2015-а и 2017 година. Прокуратурата посочва, че той е наредил при изчисляването да се прилага оценка с по-висок бал от определената в правилника за реда за управление на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Като съучастник за това престъпление е обвинен и друг член на съвета на директорите - Емил Гущеров. Прокуратурата посочва, че на 23 март 2015 г. той е наредил възнагражденията за него и още трима ръководители да се изчисляват по по-високия бал.

Друг бивш изпълнителен директор на "Напоителни системи" - Б.В., обвинен в присвояване на 13 361 лв., отново идващи от разликата между изплатеното на него и още на двама членове на съвета на директорите брутно възнаграждение и полагащото им се.  

Бившият  изпълнителен директор - Димитър Иванов, пък  ще отговаря пред съда за сключване на неизгодни сделки, от които са настъпили значителни вреди  в размер на 2 986 355 лева.

И  бившият изпълнителен директор Ивайло Първанов е предаден на съд за това, че между декември 2014 г. и юни 2016 г. е сключил 79 неизгодни сделки за обща стойност 596 784 лева. Той е обвинен и за присвояване на 69 601 лв. - разликата между изплатените  му и полагащите  се възнаграждения заради определени по-високи балове. Припомняме  прокуратурата вече повдигна две обвинения срещу Първанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във