Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шест страни в ЕС приемат 70.9% от износа ни

Европейският съюз остава най-големият търговски партньор на България. Показателен е и фактът, че се увеличават и износа, и вноса с общността. За първите четири месеца на тази година шест страни - Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, обаче приемат 70.9% от износа ни за държавите членки на Европейския съюз.

А още по-добрата новина за страната ни е, че с всички тях имаме ръст на експорта. Освен това и търговското ни салдо е положително за България.

Най-голямо е увеличението при износа на български стоки в

Италия.

С 33.5% повече продукти са стъпили на пазара на Ботуша. Експортът е на стойност 1.62 млрд. лева. Вносът е бил за 1.56 млрд. лева, което означава че и търговското салдо е положително за страната ни.

С най-големият ни партньор в ЕС –

Германия

отчитаме ръст на износа с 23.3% до 3.59 млрд. лева. Увеличението при вноса е по-ниско, като по този начин търговското ни салдо достига 728.1 млн. лева.

С 22.4% повече български стоки са заминали за

Белгия.

Българските фирми са изнесли продукция за 845.8 млн. лева. Вносът е нараснал с оце по-висок процент – 42.5% и се приели белгийски стоки за 473.2 млн. лева. Търговското салдо остава положително за България.

За

Румъния

сме изпратили стоки за 1.89 млрд. лева, което представлява ръст от 21.9% за първите четири месеца на тази година. Вносът от северната ни съседка е добавил 10.6% към стойността си до 1.64 млрд. лева. Търговското салдо е в полза на България и е 244.8 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във