Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шест страни подписаха общ документ по пакета „Мобилност”

S 250 085b87fd 9785 44b9 bf2b e74c9341cfa2

Не трябва да има мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Заедно с още 5 държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратихме писмо до Европейския парламент и Европейската комисия по отношение на Пакета „Мобилност I“, като целта ни е той да бъде преразгледан. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел

"Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл. В писмото посочваме, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни", каза премиерът.

На 4 април ЕП одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи. Според докемунта превозвачите трябва да почиват извън кабината на камиона, който управляват. Те трябва да се връщат в България на всеки 4 седмици. Размерът на командировъчните в същото време трябва да бъде спрямо държавата, в която превозвачите се намират. България, Полша, Унгария, Литва и Латвия категорично се обявиха за преразглеждане на това решение. 

Миналата седмица транспортният министър Росен Желязков обяви, че ако бъде приет пакетът "Мобилност", общо 53% от всички курсове на българските международни тежкотоварни превозвачи ще бъдат празни, без товари и без приходи за компаниите. А 14 хил. души, пряко засегнати в сектора, ще си загубят работата. 

На 25 октомври предстои гласуването на модифициран мандат по предложение на председателството на Финландия. Гласуването има значение дотолкова, доколкото да се види какво е мнозинството по предложенията на председателтвото в Съвета на ЕС в рамките на междуинстутционалния диалог. 

Около 12 700 компании от България предоставят сухопътен международен транспорт. 75 на сто от тях са с до 5 камиона. Заетите в сектора са 42 500 с около 1 750 евро средна заплата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във