Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шест нови индустриални зони ще бъдат обособени в Бургас

Шест нови индустриални зони ще бъдат обособени през следващите две години в Бургас - "Меден рудник", Долно Езерово, Равнец, Девети километър, Черно море и разширение на промишлена зона Север, съобщи Димитър Николов, кандидат на ГЕРБ за кмет на морската община, цитиран от пресслужбата на ПП ГЕРБ. Вече са приключили процедурите по отчуждаване на терени, смяна на предназначението им и обособяването им в парцели за бизнес и индустрия.

Реалните дейности по изграждането им е започнало със засипването на блатист терен от 600 дка между Пътен възел "Юг" и комплекс "Меден рудник". Там започва изграждането на Втора фаза на "Индустриален и логистичен парк Бургас". Вече е готов проектът за изграждане на обслужващите улици и техническата инфраструктура, като в момента се работи по заравняване на терена.

В ход е промяна на предназначението на терените в района на Девети километър, които също ще се превърнат в нова индустриална зона. Имотът от 150 декара е с отлична локация и изградена довеждаща инфраструктура.

Има изготвен Подробен устройствен план и план за улична регулация за още една индустриална зона - "Долно Езерово". Тя е с изградена довеждаща инфраструктура и площ от 120 декара, които са предназначени за логистични дейности.

С влезлия в сила подробен устройствен план на зоната в Равнец, която е с площ от 3600 дка, при заявен инвестиционен интерес веднага може да започне поетапното изграждане на довеждаща инфраструктура до бившето военно летище. С него се обособяват урегулирани поземлени имоти за чисти производства и високотехнологични обекти. В територията е предвидена възможност за изграждане на общежитие за работещите, детска градина, обслужваща зона с паркинг и търговски обекти, както и зона за спорт и отдих.

В района на бившата мина "Черно море" ще се обособят бизнес терени. За територията от 327 409 кв. м е изготвен подробен устройствен план за създаване на нова зона за производствено-складови дейности. Тя граничи с промишлена зона "Сарафово" и е в непосредствена близост до Летище "Бургас". Транспортният достъп се осъществява директно от пътя Бургас - кв. "Рудник" - кв. "Черно море" - Каблешково. Мястото е с потенциал за развитие и създаване на атрактивна за инвестиции индустриална зона северно от Бургас.

Предстои строителство на обслужващи улици и техническа инфраструктура и в местността "Мадика". Реализирането им ще разшири промишлена зона "Север", след сградата на КАТ. Там вече работят изградени предприятия върху частни терени. С цел по-доброто им обслужване ще бъде изградена качествена инфраструктура. Необходимите проекти са изготвени и строителните дейности могат да стартират догодина.

Новите зони ще отключат икономическия потенциал на Бургас. "Те ще са за инвеститори в сферата на екологично чистите и високо технологични производства, които създават устойчива заетост и гарантират високо заплащане", съобщи Димитър Николов. Инвеститорите вече търсят готови терени с осигурена довеждаща инфраструктура, вътрешни улици, питейна, битова и дъждовна канализация, електрозахранване, оптичен интернет и газифициране. "Само преди пет години имахме заблатено сметище в близост до езерото Вая. Сега това пустеещо място е модерен "Индустриален и логистичен парк", чиито терени вече са заети от инвеститори. До няколко месеца близо 20 предприятия ще отворят врати, а някои вече работят", казва Николов. Изоставените площи на строителното сметище в град Българово също вече са бизнес зона. Там е налице инвестиционен интерес към 80% от терените, като четирима от инвеститорите са чуждестранни компании.

След цялостната реконструкция с удвояване на по-голямата част от ул. "Крайезерна", предстои изпълнението на втори етап, който обхваща участъка от надлез Товарна гара до СОМАТ. С осигуряването на четирилентов път ще бъде оптимизирано транспортното обслужване и връзките между Свободна безмитна зона, Индустриален и логистичен парк и републиканската пътна мрежа. Предстои и изграждане на локално пътно платно, което да облекчи значително транзитния трафик и да осигури директен достъп до производствените терени и площадки в промишлена зона "Север".

Предстои разширение на ул. "Янко Комитов" с осигуряване на четирилентова връзка в участъка от бул. "Проф. Я. Якимов" към промишлена зона "Север", с крайулично паркиране и габарит, отговарящ на функциите на зоната.

Изграждането на нова пътна връзка с кръстовище до надлез "Владимир Павлов" ще осигури бързо и удобно придвижване между Индустриална зона "Юг", Индустриална зона "Север", Пристанище Бургас, с международния път към Турция, Гърция и АМ "Тракия".

С изграждане на локал по ул. "Захарий Стоянов", който да обслужва новата промишлена зона "Юг-Запад", ще бъде осигурено адекватно транспортно обслужва на съществуващите и бъдещите производствени бази при входа на комплекс "Меден рудник".

Локал ще бъде изграден и на бул. "Тодор Александров", за да се облекчи трафика и да бъде осигурен директен достъп от републиканската пътна мрежа до предприятията в Промишлена зона "Победа".

Реализирането на нови бизнес зони с довеждаща инфраструктура ще повиши значително инвестиционният рейтинг на града, а подобрените условия ще доведат до привличане на нови инвестиции и откриване на работни места в Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във