Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шест нови електронни услуги пусна Агенцията по вписванията

Агенцията по вписванията пусна шест нови електронни услуги, свързани с Имотния регистър. Те могат да бъдат заявени през обновения портал, който миналото лято обедини управляваните от ведомството регистри – Търговския, Имотния и този за юридическите лица с нестопанска цел.

Новите услуги са:


  • Издаване на заверен препис от вписан акт;

  • Издаване на незаверен препис от вписан акт;

  • Издаване на удостоверение за лице;

  • Издаване на удостоверение за имот;

  • Издаване на удостоверение за лице за определен период;

  • Издаване на удостоверение за имот за определен период;

За целта желаещите трябва да имат регистрация в портала, наличен електронен подпис (КЕП), попълнена форма в сайта, в зависимост от исканата услуга и заплатена държавна такса през системата на Epay.

Незавереният препис потребителите могат да достъпят електронно, в меню "Моите заявления" в единния портал на агенцията. Завереният препис може да се заяви електронно, но се получава само на място в службата по вписвания по местонахождение на имота. Освен това онлайн може да се направи справка дали исканата такава е готова за получаване.

Заявленията за издаване на удостоверения за лице и имот, както и за определен период също ще може да се подават изцяло електронно, а потребителите ще посочват как искат да получат готовото удостоверение - електронно в портала, или на място в служба по вписвания.

"Новите електронни услуги значително ще облекчат потребителите на услугите на службите по вписвания към АВ. Стартирането им беше обвързано с приемането на необходимите нормативни промени и когато то стана факт, което по време съвпадна и с предсрочно приключилата тази година инвентаризация, Агенция по вписванията своевременно презентира електронните услуги“, подчерта Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенция по вписванията.

С реализирането им се финализира проектът за надграждане на Имотния регистър, който е част от Стратегията за развитие на електронното управление в Република България, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", уточняват от агенцията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във