Банкеръ Weekly

След медийната пушилка - тишина:

Шест милиона евро по-малко за първите блокове в АЕЦ „Козлодуй“

България ще се задоволи с по-малко пари през следващите години за извеждането от експлоатация на блоковете от 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Тази новина остана незабелязана в публичното пространство покрай лаишките приказки за спирането на цялата атомна централата. Тя дойде след последното заседание на Европейски съвет, когато излезе наяве, че за затварянето на малките реактори страната  ще получи през следващия програмен период 57 млн. евро.

Първоначалните индикации бяха за отпускането на 63 млн. евро на Фонд „Козлодуй“, но изглежда, че заради последните промени и новите зелени политики компенсациите ни тихомълком бяха намалени. Само че всичко това бе отнесено от бурята в чаша вода как Европа отново ще спира „Козлодуй“. Тук може би е моментът да се припомни на политиците и на широката публика, че тази централа приключи своята модернизация през миналата години и получи разрешително за работа в следващите 10 години. След което ще има и още разрешителни.

Това бе потвърдено и на специална пресконференция на енергийния министър Теменужка Петкова, на която тя обясни, че споменатите 57 млн. евро са за проекти с до 50% финансиране от Европейския съюз.

„Финансирането се осъществява по целева програма на ЕС за подпомагане на извеждането от експлоатация (на атомни мощности). В нашата програма са още Литва и Словакия. Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите членки, тъй като те са извели от експлоатация работещи блокове, тоест преди да изтече техният полезен срок на експлоатация“, заяви Петкова. По думите ѝ средствата се определят след оценка на съответната страна. Ние сме направили тази оценка, тя е приета, одобрена и ще влезе в програмния бюджет 2021-2027 година.

Петкова припомни също, че оценката за извеждане от експлоатация на блокове 1 – 4 на АЕЦ „Козлодуй“ от 2007-ма е за 1, 357 млрд. евро и е за периода до 2030 година. Средствата са разпределени за извършване на девет дейности – от подготовка до управление на отработеното ядрено гориво. В тях влиза и изграждането на първия етап от националното хранилище за радиоактивни отпадъци.

Парите до 2020 -та са осигурени от Международен фонд „Козлодуй“ - 808 млн. евро и национално финансиране - 458 млн.евро. Те са разпределени към Фонд „Радиоактивни отпадъци“ - 95 млн.евро и Фонд извеждане на ядрени съоръжения - 156 млн.евро. Другите средства са за работещите все още 5 и 6 блок. Благодарение именно на Фонд „Козлодуй“ през последните години се предприемат и мерки за енергийна ефективност на публичните сгради, а и се строят три газопровода в страната – за Свищов, Пирдоп и Панагюрище.

Експертите припомнят, че срокът за извеждане на малките блокове първоначално бе определен за 2037 година. Впоследствие европейските институции го преразгледаха и намалиха до 2030-та. Това означава през следващите десет години всички радиоактивни материали и дейности да бъдат премахнати от площадка „Козлодуй“.

Основните ангажименти са на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО), което в момент „реже на скрап“ първи и втори блок. На следващия етап ще се нарежат и машините от 3 и 4. Същото предприятие отговаря и за изграждането на националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци. То ще е на площадката „Радиана“, която се намира в покрайнините на АЕЦ „Козлодуй“ и в него ще се складират всички нискорадиоактивни отпадъци, а не само остатъците от атомната централа.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във