Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шест месеца може да издържи икономиката, ако спрат доставките на нефт

Проиграли сме различни варианти за справяне със ситуацията, в която се спре руския нефт от днес за утре. Това каза финансовият министър Асен Василев по време на парламентарния контрол в петък.

В момента има резерв страната да издържи да работи шест месеца. И той може да се използва при най-негативния сценарии - спиране на руския неф и затваряне на Босфора и не можем да внасяме неруски петрол.

Доставки на петрол има в момента и те са по-ниски цени от април, отбеляза министър Василев.

Имаме план за справяне в ситуация, че намалят или спрат доставките на природен газ и на нефт, за да се предотврати по-сериозен удар върху икономиката ни. България има позиция и ще поиска дерогация от санциите на петрола за страните, които работят само с руски петрол.

Има буфери и в бюджета при такъв сценарии. Очакваме да се одобри искането ни за отлагане включването на България в санкциите срещу руския петрол, а се работи и за диверсифициране на доставчиците. Един вариант е подготвяният проект за магистрала и жп линия между Александруполис-Бургас и Констанца.  

Заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев съобщи, че от началото на месец май върви запълването на подземното газово находище "Чирен" и няма да има криза есента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във