Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Шенгенски миражи

През септември ще видим Шенген през крив макарон - това стана ясно в петък (3 август) от публикация в германския вестник Райнише пост. В нея се цитира министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих, който в прав текст реже мераците ни за заветната зона. Според мен в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния, заявява Фридрих.


Септември трябваше да е май за нас, особено след като кълновете на надеждата за приемането ни направо разцъфнаха при посещението на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой преди няколко седмици в София. Ромпой увери управляващите, че през есента ЕС ще намери решение на болния за нас проблем. Той посочи прословутия двустепенен план за приобщаването на България и Румъния към зоната, предложен от Германия и Франция. Според него при първия етап ще бъдат отворени само летищата и пристанищата, а решението за премахването на контрола по сухопътните граници ще се вземе по-късно. Вътрешният министър на Германия обаче не споделя този оптимизъм. Фридрих настоява за стриктно придържане към поетапна процедура, но е скептичен, че тази година ще се стигне и до първата фаза.


Германският министър на вътрешните работи държи и на идеята за създаването на повече контролни постове в самото Шенгенско пространство. Германия успя да спечели подкрепата на останалите държави от общността за координирана европейска процедура, при която страните членки да имат последната дума. Сега Европейският парламент трябва да одобри тази промяна, обяснява министърът пред Райнише пост и изразява надежда това да стане до края на годината.


Фридрих смята, че Гърция е най-проблематичната зона в ЕС, която, изглежда, е претоварена с граничния контрол. Опитваме се с всички сили да помогнем на гърците да запушат мишите дупки към Европа, отбеляза той. Освен това МВР-шефът на Германия призовава Турция да сключи с Евросъюза споразумение за връщане на емигранти. Подобен документ вече е разработен и чака за подписи в турската столица. Известно е обаче, че властите в Анкара обвързват неговото подписване с искане за премахване на визовия режим за турските граждани при влизане в ЕС.


В последна сметка опасенията, че юлският доклад на еврокомисарите няма да ни помогне за отварянето на вратата на Шенген, се потвърждават. Холандците предложиха решението за приемането ни да се вземе след два положителни доклада на Европейската комисия за нас в областта на борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Юлският документ беше прочетен от управляващите, както дяволът чете евангелието, и отново се заговори за септември като месеца на сбъднатите ни шенгенски мечти. Само че думите на германския вътрешен министър са повече от ясни - надеждите за есенна реколта са оправдани само ако някой си е свършил работата напролет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във