Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ШЕНГЕНСКАТА ЗАВЕСА СЕ ПОВДИГНА

Съветът на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС гласува най-накрая България да бъде извадена от черния Шенгенски списък и да няма визи за българите при техни краткосрочни пътувания в страните от съюза.


Гласуването в Съвета на министрите трябваше да стане на 30 ноември в Брюксел, но решението бе взето ден по-късно - на 1 декември. Забавянето породи опасения, че ЕС пак подготвя някаква хитрина, с която хем да не ни раздразва прекалено, хем визовият режим да остане под някаква форма.


Новината предизвика голяма радост сред депутатите, събрали се в Народното събрание за петъчния парламентарен контрол. Премиерът Костов обяви, че премахването на визите е знак, сочещ геополитическата посока в бъдещото развитие на България.


С падането на визите падна и една голяма несправедливост по отношение на нашата страна. Шенгенската визова бариера бе издигната преди пет години. През същата година България, отдавна асоциирана в ЕС, официално поиска членство в съюза. А решението да започнат преговорите за присъединяването й бе взето през декември 1999-а на срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС в Хелзинки. Това направи изключително трудно за ЕС да обяснява как в същото време третира гражданите на тази държава като потенциални престъпници. Обяснението стана съвсем невъзможно, след като България изпълни всички искания на Евросъюза за контрола по нейните граници.


Българските граждани обаче ще трябва да почакат още няколко месеца, за да пътуват безвизово в подписалите Шенгенското споразумение страни. Необходимо е решението на Съвета на министрите сега да се обсъди в Европейския парламент. След като бъде одобрено, то трябва да се върне в Съвета. После да бъде одобрено отново от него и публикувано в Официалния вестник на ЕС. Публикуването следва да стане в 20-дневен срок. За изпълнението на всички тези изисквания, за да е спокойна брюкселската бюрокрация, ще минат около шест месеца. Едва тогава ще престанем да се редим на унизителните опашки пред шенгенските посолства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във