Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Схеми за качество ще насърчават производството на храни с означение „Планински продукт“

При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там.

Производството на храни с означение „Планински продукт“ ще бъде насърчавано чрез прилагането на схеми за качество, предвидени в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

По думите му, това подпомагане създава възможност за местните производители да повишат имиджа на своите продукти,  осигурява им достъп до нови пазари и  позволява повишаване на цените на реализация на регистрираните с означението продукти. „Целта на подкрепата е популяризиране и разширяване маркетинга на тези храни“, отбелязва земеделският заместник-министър.

Всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и други, могат да използват означението, ако отговарят на изискванията за регистрация.

„България има потенциал да регистрира повече храни като „Планински продукт“ в европейските регистри“, категоричен е заместник-министър Събев. Той обясни, че означението за качество се използва само в няколко държави членки, като от две години насам и нашата страна има тази възможност.

Целта на означението „Планински продукт” е да помогне на земеделските производители, от тези региони, да се открояват на пазара. „Българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус. Терминът за качество „Планински продукт” улеснява техния информиран избор”, подчертава заместник-министър Събев.

Заместник-министърът посочи, че изискванията за регистрация са опростени. За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на такава община. При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там. Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е безплатно, отбелязва заместник министър Георги Събев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във