Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Схемата 60 на 40 е безпрецедентна мярка, смята председателят на КНСБ

"Сметката колко хора ще останат без абсолютно никакъв доход, дори и без възможност да взимат обезщетение от Бюрото по труда, е много сложна. За хората, които работят за собствена сметка няма осигуровка за безработица, а те са една голяма група от 150-200 хиляди души. Към тях спадат адвокатите, музикантите и преводачите." Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Той допълни, че друга голяма група са безработните лица, които са регистрирани на борсата, но са с изтекъл срок на обезщетение. Те нямат никакъв доход, а нямат и начин да получат такъв към този момент, подчерта Димитров.

По негови думи тези, които работят на минималната заплата, ще получат поне 60% от нея от държавата.

Председателят на КНСБ изказа съмнение, че след тази криза възможностите за работа в чужбина ще бъдат същите като преди. Според него това обаче може да има и добри страни, защото българският бизнес отдавна е търсил работна ръка.

Според него схемата 60:40, с която правителството ще окаже помощ на бизнеса, ще помогне. "Както и да го коментират някои работодатели, това е безпрецедентна мярка. Във всичките 30 години, в които съм се занимавал със синдикална дейност, никога не съм виждал подобна подкрепа от 1 млрд. лева. При това, тези пари идват от бюджета, а не от европейски средства“, каза Димитров пред Нова телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във