Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Shell работи над споразумение за излизане от проекта "Сахалин-2"

Shell все още работи над сключването на споразумение за излизане от проекта "Сахалин-2" в Русия в съответствие със своите права, се казва в съобщение от компанията.

На 30 юни тази година беше приет указ на президента на Русия, с който се прехвърлят лицензите и активите на SEIC (Sakhalin Energy Investment Company) в новосъздадена руска компания, която поема правата и задълженията на SEIC. В указа е записано, че на чуждестранните акционери ще бъде предложено да получат акции в тази фирма, еквивалентни на тяхното дялово участие в SEIC.

Shell оценява в момента своите права и активи и продължава да работи над постигането на приемливо споразумение, което да позволи на Shell да излезе от проекта в съответствие с всички приложими правови изисквания и споразумения, отбелязват от компанията.

При това Shell ще получи през второто тримесечие част от дивидента за 2021 година от участието си в проекта.

До края на годината компанията също така ще прекрати дългосрочните покупки на руски нефт от трети лица, освен двата контракта с неголеми независими производители.

От "Шел" обявиха нова програма за обратно изкупуване на акции след значителна печалба, която фирмана постигна през второто тримесечие. Тя ще изплати и дивиденти на акционерите си. В условията на нестабилни енергийни пазари бе коригираната печалбата, която достигна 11.5 млрд. долара. По-ниската възвращаемост при бизнеса с втечнен природен газ е била компенсирана от по-високите цени в рафинериите и по-добрите резултати в търговията с газ и електричество.

 По програмата за обратно изкупуване на акции на "Шел" са предвидени 6 млрд. долара, като плановете са процедурата да бъде извършена до третото тримесечие на 2023 година. Тази нова програма допълва обратното изкупуване на акции за 8.5 млрд. долара през първата половина на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във