Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Шел" ще търси нефт и газ в България

Разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "1-14 Силистар" в Черно море, получи компанията "Шел Експлорейшън енд Прадакшън". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Предложената работна програма включва както 2-D и 3-D сеизмични проучвания, така и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Очаква се договорът да бъде одобрен от правителството, а то да упълномощи министъра на енергетиката да го сключи. От енергийното министерство предполагат, че процесът ще приключи след около месец.

"Шел" ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване", съобщават от министерство на енергетиката. От там изтъкват, че увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

От министерството уверяват, че "Шел" познава добре черноморския регион, защото наскоро компанията е извършила дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море. Ведомството изтъква още, че компанията-майка е лидер в дълбоководното проучване и добив от близо 30 години, като през това време има повече от 20 големи дълбоководни проекта.

Енергийното министерство информира и че в началото на 2016 година предстоят първите проучвателни сондажи в блока "Хан Аспарух". Договора за проучването там бе сключен през 2012 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във