Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„ШЕЛ България“ изкупува активи на конкурент

Пазарът на търговия на едро и друбно с горива у нас е силно конкурентен, като тук са някои от големите международни играчи със свои вериги бензиностанции. Разрастването е бавно, като става с придобиване на конкуренти или на техни активи.

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката за придобиване на едноличен контрол от „ШЕЛ България“ ЕАД върху актив (част от предприятие), собственост на ЕТ „Универсалстрой – Васил Гаджов“. Компанията ще закупи бензиностанция и съответно ще придобие правото на собственост върху нея. "Шел България” EАД търгува на едро и дребно с автомобилни горива, както и съпътстващи продажби на хранителни и нехранителни стоки.

Според уведомлението от купувача, целта на концентрацията e, от една страна, постигане на по-висока степен на икономии, подобряване качеството на предлаганите автомобилни горива и на предоставяните услуги за крайни клиенти, характерни за обектите на ШЕЛ, и от друга страна генериране на достатъчна възвръщаемост за поддържане на високи нива на инвестициите. В тази връзка, ШЕЛ планира да инвестира в бензиностанцията.

Едноличен собственик на „ШЕЛ България“ ЕАД е нидерландското дружество ШЕЛ Петролеъм Н.В. - Холандия (Shell Petroleum N.V.). „ШЕЛ България“ ЕАД не контролира други предприятия на територията на България.

Shell e на българския пазар от 1991 година. У нас компанията оперира верига от търговски комплекси за продажба на горива на дребно. Днес под марката на Shell работят близо 100 търговски обекта в цяла България, от които 80 са собствена мрежа на компанията, а останалите са франчайзингови обекти.

Припомняме, че през май  "Шел България” EАД уведоми Комисията за защита на конкуренцията за намерението си да осъществи концентрация чрез придобиване на контрол и върху активи (части от предприятия) на пет бензиностанции, собственост на "Стелла-Аруж“ ЕООД, "ЕвроПетрол“ ЕООД и "ЕвроПетроойл“ ЕООД.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във