Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на "Тотал" загина в самолетна катастрофа

Директорът на френската петролна компания „Тотал“, 63-годишният Кристоф дьо Маржьори загина в нелепа катастрофа на московското летище "Внуково". През нощта частният му самолет „Фалкон“ се блъсна в снегорин. В резултат на инцидента загинаха екипажа на машината и единственият ѝ пътник – Маржьори.

Катастрофата  е станала по вина на шофьора на снегорина, който чистел пистата – той бил пиян, съобщи пред ТАСС говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин. „Вече е установено, водачът на снегопочистващата машина е бил в състояние на алкохолно опиянение. Освен това може би ще бъде взето решение за отстраняване от длъжност на редица сътрудници в летището, докато се извършва наказателното разследване“, подчерта Маркин.

Руският президент Владимир Путин изрази дълбоки съболезнования по повод трагичната смърт на директора на петролна компания "Тотал" Кристоф дьо Маржори в самолетна катастрофа на московското летище "Внуково", предаде ТАСС.

Владимир Путин познаваше отдавна Маржори и поддържаше с него тесни делови контакти. Президентът високо ценеше деловите качества на Маржори, твърдата му ангажираност с развитието не само на двустранните отношения, но и на взаимно изгодното многостранно сътрудничество като цяло, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков изтъкна, че в Москва високо са ценили приноса на Маржори за развитието на културния диалог и подкрепата му за различни проекти в областта на културата. Директорът на "Тотал" се ползваше с голямо уважение сред колегите си в бизнеса и сред политиците, допълни той.

Научавайки за трагичната кончина на Маржори френският премиер Манюел Валс заяви, че Франция е изгубила един необикновен предприемач, виден индустриалец и патриот, отбелязва Франс прес.

Президентът Франсоа Оланд изтъкна таланта, с който Маржори защитаваше достойнствата на предприятието си.

Кристоф дьо Маржори посвети живота си на френската промишленост и на развитието на концерна "Тотал". Той издигна компанията до ранга на водещите световни предприятия, умело отстояваше класата и успеха на френските технологии в чужбина и имаше големи амбиции за "Тотал", отбеляза Оланд в комюнике, разпространено от Елисейския дворец.

Маржори беше също щедър меценат, подпомогнал големи културни инициативи, допълни президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във