Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на "Сиела Норма": ЦИК прави много грешни сметки

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела норма"

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров заяви, че при доставката на допълнителни машини за гласуване всичко е в ръцете на Централната избирателна комисия. По думите му преговорите в понеделник са приключили бързо, а всичко, което се случва, е като във филм на абсурда. ЦИК прави много грешни сметки, смята Тодоров.

Предишния ден ЦИК прекрати с решение процедурата по обществената поръчка за доставката на 1500 допълнителни машини за гласуване и логистиката по организацията на машинния вот на частичните избори на 27 юни, на парламентарните на 11 юли и на президентските избори през есента.

При прогнозна цена от 6,5 милиона лева за трите вида избори, от "Сиела Норма" са представили оферта за 30 милиона без ДДС. Ако в поръчката не е включен президентският вот,  офертата е била за 14 милиона лева без ДДС, стана ясно от доклада на работната група, участвала в преговорите в понеделник.

Поръчката в преговорите с фирмата "Сиела Норма", осигурила машините за миналия редовен парламентарен вот, включваше модификация на софтуера на устройствата за частичните местни избори в края на този месец, и на всички и машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот, както и логистиката на машините без тази в чужбина.

От „Сиела Норма“ са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 милиона лева.

По-рано от фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката на каквато и да е цена.

"Установихме, че са включени и президентските избори в процедурата. Не мога да разбера какво си мислят", каза пред БНТ шефът на фирмата доставчик. По думите му от ЦИК не са знаели, че в поръчката са включени и президентските избори. Те обаче оскъпяват процедурата почти два пъти, тъй като е много вероятно да са на два тура.

Според него се създава грешно впечатление, че от фирмата продават машините, а всъщност те отговарят основно за тяхното обслужване. Надценката е около 7-8% върху всички разходи, но сега са били склонни да го направят почти без печалба, около нула процента.

Веселин Тодоров посочи, че ако се получи забавяне още 3-4 дни, дори те технологично няма да успеят да осъществят процедурата. "Казали сме в първия момент, че няма да направим поръчката за 6,5 млн. лева", добави той. И призова за политическа намеса, за да бъде покрита поне себестойността на процеса. Също така отхвърли твърдението, че саботират изборния процес.

"По стария договор за машините не е платена нито стотинка, но нямам право да го коментирам. Ние сме платили няколко милиона данъци на държавата. Крайният срок за плащане по този договор е 25 юни", подчерта Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във