Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на КЕВР обеща по-евтино парно за зимата

За новия отоплителен сезон ще бъде направено всичко възможно енергийните цени да бъдат намалени. Това каза пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. През миналата седмица регулаторът разреши повишение на цената на тока с до 1%, а на парното - с до 26%. Малко преди това газът поскъпна с близо 30%.

КЕВР бе атакуван от БСП и други партии, че не е повишил поскъпването на газа от 1 януари с исканите от "Булгаргаз" 13% и затова сега се налага повишението да е почти тройно по-голямо. Иванов обясни, че тогава цената не е поскъпнала, защото "Булгаргаз" е имал недовзет приход и нормативната уредба позволява в такава ситуация цените да не се променят. Освен това в най-студените месеци населението било защитено от повишение на цената. "Ние защитихме интереса на тези, на които трябваше. Това беше достойно решение", защити позицията на комисията Иванов.

Той обясни, че когато съставът на регулатора е бил назначаван от правителството, той е изпълнявал определени политически поръчки, между които и тази да се поддържа ниска цена на парното, а да се повишава цената на тока, която се плаща от всички. Има ли логика 5.5 млн. граждани, които не ползват парно чрез сметките да доплащат парното отопление на няколко града в страната, попита риторично Иванов.

"Регулаторът от 2 г. откакто е независим трябва да взима справедливи решения. Едно от тях е премахването на това субсидиране на парното на софиянци от хората от отдалечените и бедни райони", обобщи председателят на комисията. Според него сега хората трябва да знаят, че плащат толкова, колкото струва топлинната и електрическата енергия.

Задкулисно мен никой не може да ме натиска, натискат ме чрез изявления в пресата, каза в отговор на въпрос Иванов като каза, че има предвид лидера на БСП Корнелия Нинова, която ще атакува в съда решението за повишаване на енергийните цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във