Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на "Газпром": България строи по-бързо "Турски поток" след критиките на Путин

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа, след като беше разкритикувана от страна на руския президент Владимир Путин, каза шефът на Газпром Алексей Милер в интервю, публикувано на официалния сайт на Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания.

Руският президент Владимир Путин е заявявал по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“. В отговор на думите на Путин, българският премиер Бойко Борисов е обяснил дългите процедури, които са забавили процеса по строителство на газопровода. Впоследствие Борисов увери, че строителството ще приключи навреме.

"Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди", допълва Милър.

В същото време руският министър на енергетиката Александър Новак изразява увереност, че България ще изпълни задълженията си.

"Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част", каза Новак.

На 8 януари президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин отбелязваха с тържествена церемония в Истанбул началото на доставките на руски газ по газопровода "Турски поток". Гости на събитието са сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов. 

Съединените щати са против втората линия на газопровода "Турски поток", предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, обяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Преди около месец "Турски поток" попадна под санкции от САЩ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във