Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ШЕФЪТ НА ГАЗПРОМ АЛЕКСЕЙ МИЛЕР: НЯМА ДА ДОБИВАМЕ ГАЗ, КОЙТО НЕ Е ПРОДАДЕН

Газпром настоява да бъдат сключвани дългосрочни договори с потребителите на синьо гориво, което ще позволи да се гарантира енергийната безопасност. Това, според руските медии, е заявил председателят на газовия гигант Алексей Милер на годишното събрание на акционерите в компанията, проведено на 30 юни в Москва. Конкуренцията на енергийния пазар тепърва ще се увеличава, е казал още Милер. Шефът на газовата корпорация е съобщил, че при планирането на дейността си Газпром ще отчита потребностите на тези от партньорите си, с които е подписал дългосрочни договори. Няма да добиваме природен газ, ако продажбата му не е договорена, категорично е заявил управителят на Газпром. Той е уточнил, че доставките на руско синьо гориво в Китай могат да започнат през 2011 година. Това ще стане по двата нови газопровода, които Газпром възнамерява да построи до перспективната азиатска страна.
Милер е подчертал също така, че Газпром успешно съчетава черти на транснационалните гиганти с характеристиките на националните компании. Конкурентната борба в света за притежание на нефтени и газови резерви показа, че държавните компании и фирмите, които се ползват с държавна подкрепа, имат значително преимущество в завоюването на доминиращи позиции на международния пазар, е казал още шефът на Газпром. По думите му съюзяването на държавническия и търговския подход позволяват да се осъществи дългосрочно планиране на основата на перспективен баланс на газа в мащабите на цялата страна и зад граница. Реализацията на тази стратегия вече дава своите плодове. Газпром е в подем и се развива много динамично, само през 2005 г. капитализацията на компанията е нараснала над 2.5 пъти, твърди Милер. Пред акционерите той е обявил, че Газпром планира да стане глобална енергийна компания. Най-важната стъпка в тази посока била закупуването през октомври 2005 г. на 72.66% от акциите на компанията Сибнефт, която сега се нарича Газпромнефт.
Според шефа на руския газов гигант в момента компанията му е удвоила запасите си от петрол и е утроила възможностите за добив. Целта на Газпром е през 2020 г. да добива до 80 млн. т петрол годишно, изтъква още Милер и допълва, че се обсъждат планове за участие с инвестиции в построяване на електропроизводствени централи в Русия и в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във