Банкеръ Daily

"Билд":

Шефът на "Фолксваген" търгува с Ердоган

"Немци лежат в затвора. Заради Ердоган. А сега VW иска да построи завод в Турция? Ердоган, турският деспот, който седи в дворец от 1000 стаи, затваря опозиционни фигури, заплашва пресата и съдебната система?", коментира най-тиражният вестник в Германия "Билд" по повод информацията, че "Фолксваген" ще избере Турция за локация на новия си завод.

Фактите са следните

Месеци наред се спекулира къде концернът VW (650 000 работници) иска да построи още един завод. Претовареният завод на Skoda в Чехия ще бъде облекчен, там ще се произвежда бестселърите Superb и Passat. Ще бъдат създадени 2000 работни места. Инвестиция: висока трицифрена милионна сума.

Решението ще се вземе от Надзорния съвет в края на месеца, като България и Турция са в надпреварата. Билд пише, че в България емоциите кипят. „Носят се слухове, че решението е взето, а VW по-скоро ще „прибере“ по-високите субсидии в Турция. Освен това също се твърди, че бившият канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер най-малкото е „дърпал“ конците.

Какво казва VW 

Официално нищо, посочва "Билд", цитиран от БГНЕС. Според негова информация, в борда на VW се говори много за решение в полза на Турция с местоположение в района на пристанищния град Измир.

Аргументите на VW: Хиляди немски компании работят в Турция от десетилетия, включително практически всички доставчици. Над 250 000 души са заети в турската автомобилна индустрия за автомобилно оборудване, има квалифицирани работници и инженери, добра инфраструктура“.

Деликатният характер на плановете е бил обект на интензивни дебати в концерна, а главният изпълнителен директор Херберт Дийс – за когото се твърди, че лично се е срещал с Ердоган в хода на преговорите – е активирал кабинета на канцлера. Оттам имало зелена светлина за всяко решение, което ще обвърже Турция по-близо с Европа и НАТО. А завод на VW е толкова силен сигнал.

В концерна случая с Турция се украсява, казва в заключение германският вестник и се позовава на мениджър от VW, според който: “Такова едно решение е за 40 години, дори Ердоган да не управлява дълго.

Скоро ще има решение

В същото време в свое интервю за ДПА премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, който е част от Надзорния съвет на компанията, отрече немският гигант да е взел решение за новия си завод. "Към момента ситуацията е такава, че няма окончателно решение на надзорния съвет".

Той подчертава, че за VW водеща е икономическата, а не политическата обосновката на изборът им. Hoвият зaвoд ще струва oĸoлo 1,4 милиарда евро. В нeгo се очаква да бъдaт пpoизвeждaни мoдeлитe Vоlkѕwаgеn Раѕѕаt, ĸaĸтo нaй-вepoятнo и Ѕkоdа Ѕuреrb. Инвестицията на VW ще cъздaдe oĸoлo 5 000 нови paбoтни мecтa в България или Турция. Решението "може да бъде взето на следващото, може би и на по-следващото заседание на Надзорния съвет", допълва Вайл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във