Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на "Булгаргаз": От едно съсипано дружество се превърнахме в лидер

Николай Павлов

Директорът на държавното дружество "Булгаргаз", което в момента е обект на проверка от ДАНС, МВР и енергийното министерство (чрез БЕХ), си постави висока оценка за работата, откакто е поел доставчика на природен газ. 

"Откакто през февруари 2015 г. дружеството се управлява от настоящото ръководство неговите задължения са намалели от 325 млн. лв. и в момента такива няма. По отношение на финансовия резултат също се наблюдава положително развитие - от загуба в размер на 4.3 млн. лв. за 2021 г. имаме рекордна печалба от над 99 млн. лв. От едно съсипано дружество се превърнахме в лидер на пазара, каза още Павлов. Няма компания, на която да е отказано газоподаването. На фона на тази картина сините лампи на службите са пред офисите ни. Вероятно има някакъв сигнал, по който се работи", коментира Николай Павлов. 

Проверката на полицията и ДАНС

На 14 януари стана ясно, че Националната полиция и ДАНС са започнали проверка в "Булгаргаз". Първоначалната информация бе, че се извършва проверка във връзка със спекулативно препродаване на газ от хранилището в Чирен. Както "Банкеръ" съобщи, проверката се случва на фона на зачестилите критики от страна на кабинета "Петков" към газовия доставчик.

Енергийният министър Александър Николов също атакува държавния доставчик, като оспори предложената от "Булгаргаз" цена на природния газ, която от 1 януари е с 30% по-висока. Според Николов повишението в цената на природния газ за януари 2022 г. можеше да не е 30 на сто като предложение от "Булгаргаз" до КЕВР, а 5.15% за уязвимите потребители на регулирания пазар, "ако дружеството е следвало ролята на обществен доставчик и максималната им защита от ценовите шокове".

"Това, което се стовари върху Булгаргаз е шокиращо", каза в отговор пред bTV директорът на "Булгаргаз" за действията на ДАНС и ГД Национална полиция. Проверките всъщност текат от няколко седмици и ние отговаряме на всички въпроси, които ни поставят от другите институции, обясни Николай Павлов.

Какво става с интерконектора с Гърция

В отговор на питане от депутат в петък (14 януари) енергийният министър обяви, че "Булгаргаз" са имали възможност да получават газ от Азербайджан но сключени в последствие анекси са възпрепятствали тази възможност. Павлов обаче контрира, че в договора с Азербайджан не е предвидена друга възможност за доставка освен от интерконектора, който все още не е изграден.

"В момента действа временно споразумение с азербайджанската компания, което изтича на 30 юни и ако газовата връзка не е готова, ние няма да можем да получаваме газ, но ще трябва да го плащаме", добави Николай Павлов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" посочи още, че изтеклите данни от договора с азерската компания е предизвикал безпокойство и те са реагирали "остро" чрез писмо.

Той съобщи, че още през 2017 г. когато е бил енергиен министър в първото служебно правителство на президента Румен Радев е повдигал темата и е поискал да се смени ръководството от българска страна в смесената компания Ай Си Джи Би в която 50% дял има и гръцката страна. От представителите не южната ни съседка обаче отказали тази смяна, заяви Николай Павлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във