Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на БАБХ: Не избиваме животните безпричинно

Дамян Илиев (вдясно)

Стандартните мерки са в трикилометровата зона, където е установен вирусът, животните се евтанизират. Така се действа при такива ситуации. Ръководим се от европейски правила. Това заяви директорът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Той разясни, че избиването добитък се извършва на базата на изследване, направено на 19 юни, пробите от което са били потвърдени на 23 юни от референтната лаборатория на Европейския съюз. "На 25 юни издавам заповедта за акцията", обясни д-р Илиев пред bTV.

По думите му БАБХ прилагала необходимите експертни мерки и не избивала безпричинно животните. Шефът на агенцията отбеляза също така, че са взети 600 проби, като било възможно от тях да има още положителни. 

"Когато се прилагат тези мерки, собствениците не се предупреждават, тъй като те се опитват да спасяват животните. Има много такива случаи по света. В случая е застрашена сигурността на страната", подчерта ръководителят на БАБХ.

Илиев смята, че ситуацията с информацията към хората е била разбалансирана.

Д-р Дамян Илиев уточни, че до този момент не му е искана оставката. "Ако не мога да си върша работата, ще си подам оставката", заяви той.

В отговор на въпрос д-р Илиев бе категоричен, че стадото на баба Дора няма да оцелее и животните ще бъдат избити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във