Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на АПИ се срещна с кмета на Нови Искър и представители на местни превозвачи

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски се срещна с кмета на район „Нови Искър“ Даниела Райчева и представители на малки местни превозвачески фирми.

"Жителите на Нови Искър ще пътуват до София без винетка и в това никой не трябва да се съмнява", увери Терзийски и подчерта, че със Столична община агенцията води разговори от дълго време и тъй като електронната система е с два вида таксуване – винетка и тол, е трябвало да бъдат направени анализи за това какви ангажименти ще поеме общината за участъците, за които няма да е необходима винетка. Терзийски съобщи, че за участъците, предложени от Столична община, не се предвижда освобождаване от тол такси за превозните средства над 3,5 тона.

В тази връзка представителите на превозваческите фирми от Нови Искър заявиха, че ако искат да избегнат плащането на тол ще трябва да пътуват през централната част на столицата, за да стигнат от Нови Искър до Казичене например и настояха от тол такси да бъде освободен участъкът от Околовръстния път на София. Кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева каза, че ще информира за това искане кмета на София.

Предишните две вечери живеещите в град Нови Искър излязоха на протест. Първата вечер те блокираха за три часа Околовръстния път на София при разклона за Мировяне. Нови Искър е част от Столичната община, но пътищата към него се оказаха платени. По-рано хората блокираха и централната улица в града. Исканията им бяха ясни – да не се плащат винетки, за да пътуват до София. Протестиращите заявиха, че ще внесат това искане и във Столичната община. Те настояваха при тях да дойде както премиерът Бойко Борисов, така и кметът на София – Йорданка Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във