Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефовете на ''Монтажи'' и ДКК се крият от Кирил Петков

Ръководствата на Държавната консолидационна компания и на държавното дружество "Монтажи" спъват усилията на служебния министър на икономиката Кирил Петков да разбере защо след като 631 млн. лева са били дадени за ремонт на 400 язовира у нас, към днешна дата завършени са само 10.

Петков обяви, че изпълнителният директор на ДКК Ясен Спасов не желае да се срещне с министъра и настоява да получили в писмена форма неговите въпроси. Министърът поясни, че вече е писал на Спасов, за да го попита защо 6 месеца три ремонтирани язовира не се предават на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири".

Управителят на дружеството "Монтажи" Тихомир Димитров не отговарял на телефонните обаждания и съобщенията на министъра. Фирмата, отговорна за ремонта на над 400 язовира, има задължение да се отчита на ДКК, но не и на министъра. Новият закон за публичните предприятия е направен така, че ръководствата им не могат да се сменят, без да е проведен конкурс, изтъкна Петков.

През последните дни служебният министър на икономиката разкри, че общо три от десетте ремонтирани язовира, чиито ремонти струват милиони, са празни и затревени. Два от язовирите се намират край Сливен. Техните приемно-предавателни протоколи за ремонт са били готови на 31 декември 2020 г. и парите за тях са вече платени - 1.9 млн. лв. за единия и 547 хил. лева. за другия. Водоемите обаче не са предадени на предприятие "Управление и стопанисване на язовири" . Петков показа във видео и друг такъв язовир -  "Пазар дере" край Ловеч, за чийто ремонт са дадени 2.3 млн. лв. Министърът разполага и с данни за силно завишени цени на материалите и транспорта.

"Отидох до "Пазар дере"  и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2 млн. и 350 хил. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки че парите за тези водоеми са платени на 100%, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт", заяви Петков пред Нова телевизия.

"Сблъскваме се с една ситуация, в която държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост", изтъкна министърът на икономиката.

По думите му ДКК и "Автомагистрали" са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки. Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

"Цените между различните язовири са много еднакви и са много над пазарните. Шефът на "Монтажи” е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят "Монтажи" и да кажат "Това е търговска тайна", обясни икономическият министър. "В момента дори да искам да сменя Тихомир Димитров не мога да го направя. Всичко трябва да мине през конкурс, добави той.

Кирил Петков направи коментар и за новия шеф на Националната агенция за приходите Румен Спецов и обвиненията на предишните управляващи към него, че е прехвърлил фирма с данъчни задължения на малоимотно лице. "Подкрепям работата на г-н Спецов. Той пръв имаше куража да провери недосегаемите, например какво се случва на "златния гьол", каза Петков. И уточни, че познава новия шеф на приходната агенция от поне 8 години и че е бил впечатлен от експертизата и работата му. "По това време приоритет на проверките на НАП са били малките сладкарници, бакалийки и пазарите. Сега приоритет на приходната агенция са фирмите, печелещи обществени поръчки и тези с големи касови наличности, за което поздравявам г-н Спецов", каза министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във