Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефката на НАП с още по-висока заплата

Със свое решение правителството увеличи основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова, считано от 01.01.2021 г.  Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г.

При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2020 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги, аргументират се от правителството.

Взет е предвид и фактът, че с промените в Закона за хазарта (ДВ, бр. 69 от 2020 г.) на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите са възложени допълнителни правомощия и отговорности по прилагането на закона, свързани с осъществяване на държавен надзор в областта на хазарта и свързаните с хазарт дейности.

Конкретната сума не е посочена в правителственото решение. В началото на 2020 година обаче заплата на Галя Димитрова бе повишена до 5500 лева. Това се случи след като през 2019 г.  Комисията за защита на личните данни излезе с решение да глоби НАП с 5,1 млн. лв. заради пробива в информационните й регистри и теча на данни, от който пострадаха над 5 милиона българи. По време на скандала Димитрова беше платен отпуск, който не прекрати.

През лятото на 2020 година пък по бюджета на Министерството на финансите се отпуснаха 22 млн. лева, за да се осигурят средствата за увеличаване на възнагражденията на хората на „първа линия“ в борбата с епидемията в НАП и Агенция „Митници“. Мотивът беше "повишаване мотивацията на служителите, имащи пряко отношение към последствията от епидемичната криза".


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във