Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефката на Агенцията по вписванията вече е сменена

Габриела Козарева вече не е директор на Агенцията по вписванията. Това обяви на брифинг служебният правосъден министър Янаки Стоилов. На мястото на Козарева, по предложение на Стоилов, е назначена Даниела Митева, която беше шефка на Агенцията до 2009 г.

"В Агенцията по вписванията Инспекторатът на Министерството на правосъдието установи недостатъци и нарушения", обясни министърът.  Той добави, че броят на необработените годишни финансови отчети е скочил близо 3 пъти през последните години – от 350 000 в началото на 2017 г. до почти милион сега. "Европейската комисия е започнала процедура за нарушение за свързването на Търговския регистър и системата на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 г.", уточни Стоилов. И изреди още проблеми – липса на внедрен софтуер с отворен код, липса на регистър на овластяванията и пълномощните.

Назначената от служебното правителство директорка на ведомството Дaниeлa Митeвa бe ocвoбoдeнa oт ръкoвoдния пocт нa Агeнциятa нa 9 oктoмври 2009 г., в нaчaлoтo нa упрaвлeниeтo нa ГEРБ. Oфициaлнo мoтивитe зa тoвa бяхa "принципни рaзличия c ръкoвoдcтвoтo нa миниcтeрcтвoтo пo oтнoшeниe oргaнизaциятa нa рaбoтa, кaктo и пo oтнoшeниe cъблюдaвaнe нa финaнcoвaтa диcциплинa в Aгeнциятa пo впиcвaнията".

Още преди ден служебният премиер Стефан Янев обяви, че Габриела Козарева ще бъде отстранена от поста. 

Преди седмица служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров поиска от правосъдния си колега Янаки Стоилов да провери какви ги върши директора на Агенцията по вписвания и да я освободи от длъжност, ако бъде установено, че тя превишава правомощията си. Повод за това искане стана освобождаването на управителите на две държавни болници - "Лозенец" и "Александровска" и отказът на Агенцията да впише новоназначените ръководители.

Габриела Козарева пое Агенцията по вписванията през 2018 г. след скандала със срива на Търговския регистър. Тогава в продължение на 19 дни, в периода 9-27 август 2018 г., станахме свидетели на безпрецедентен срив в работата на Търговския регистър, който на практика доведе до преустановяване на услугите, предоставяни на потребителите на регистъра, и затрудни изключително много оперативната им дейност. Този срив беше предшестван от редица проблеми във функционирането на регистъра. 

При назначението й се оказа, че Габриела Козарева е предложение на "Атака". Преди това тя бе изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, където бе назначена от икономическия министър Емил Караниколов. Била е и директор на Дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерство на младежта и спорта от май 2015 г. до май 2017 г., както и заместник-министър на младежта и спорта от май 2017 г. до февруари 2018 година.

В края на 2018 г. започва проверка в Агенцията по вписванията заради разпределени 600 000 лева бонуси между служителите, въпреки срива на Търговския регистър, която не доведе до отстраняването на Козарева. 

Преди Козарева начело на Агенцията бе Зорница Даскалова. Тя подаде оставка през 2018 година именно заради техническият срив на Търговския регистър. На петия ден след срива Даскалова даде пресконференция, на която обясни, че "такива неща се случват".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във