Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шеф във VW не вижда как концернът би инвестирал в Турция при сегашната ситуация

Членът на надзорния съвет на "Фолксваген" и премиер на Долна Саксония Щефан Вайл взе отношение по информацията, че концернът отлага решението за изграждане на нов завод в Турция.

Вайл обяви, че не може да си представи как VW ще направи инвестиция в южната ни съседка предвид настоящите обстоятелства. В позицията си той визира военната операция на президента Реджеп Ердоган в Сирия. 

Останах с впечатлението, че моето мнение се споделя от още няколко души в надзорния съвет", каза Вайл и добави, че темата ще бъде обсъдена на следващото заседание на надзорния съвет в средата на ноември.

Като премиер на Долна Саксония Щефан Вайл е влиятелен член на надзора на компанията, тъй като федералната провинция притежава 20% дял във "Фолксваген". 

Експертите са на мнение, че ако германският гигант пренебрегне Турция, това ще е голям удар за страната, тъй като ще повдигне въпросът дали действията на Анкара не са твърде голям риск за инвеститорите. 

Както "Банкеръ" вече писа, концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град Измир. След началото на турската операция в Сирия обаче ръководството на VW не бърза да подписва договора за строителство. "Ние наблюдаваме ситуацията с голяма предпазливост", заяви говорител на Volkswagen във вторник. 

Иначе инвестицията на VW се очаква да бъде на стойност над 1 милиард евро. Заводът вероятно ще произвежда 300 000 автомобила годишно, сред които "Пасат" и "Шкода Супърб " и те  ще бъдат предназначени за износ в Източна Европа. "Фолксваген" ще наеме около 4000 служители за завода. Строителството може да започне в края на 2020 г., а производството – през 2022 година.

Добре известно е, че основен конкурент на Турция е България. Страната ни предлагаше на VW голяма индустриална зона извън София, близо до летището. Става дума за терена на бившия металургичен завод "Кремиковци". 

Български политици упрекнаха германската компания и Турция, че докато България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Анкара си прави каквото си иска. Концернът пък изобщо не гарантирал равнопоставеност на кандидатите за инвестицията. 

Страните от Европейския съюз се договориха в понеделник да ограничат износа на оръжие за Турция, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции срещу страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във