Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шеф на "Булгаргаз" пред "БАНКЕРЪ": Назначенията са реален конфликт на интереси

"Обяснението за моята оставка ще бъде малко по-обширно, но това ще даде по-голяма представа какво не беше направено въпреки многократните ми опити да съобразим бъдещето на дружеството с промените, присъщи на  един либерализиран пазар. В последните две години сме свидетели на една изключителна динамика, дължаща се на  изграждането на вътрешния газов пазар на европейската общност по смисъла на Трети енергиен пакет. Това намира израз основно в изградените интерконекторни връзки или на тези, които още са в процес на изграждане, в сключените междусистемни споразумения между операторите на преносни системи на България и Гърция, България и Румъния, и въвеждането в експлоатация на междусистемната връзка Русе - Гюргево. С приключването на процедурата между "Газпром" и Европейския Съюз "Газпром" заяви готовност да предостави  газ на компании, които имат сключен договор с руското дружество  на българо-румънската  граница при  Негру Вода и при определени условия."

Това заяви председателят на съвета на директорите на "Булгаргаз" (в оставка) Ботьо Велинов в ексклузивно интервю за в. "БАНКЕРЪ".

"Изпълнението на подготвените проектозаповеди в "Булгаргаз", които бяха свързани с установяването на по-голяма прозрачност и ефективност, при завръщането на г-н Николай  Павлов на длъжността  изпълнителен директор  ( бел. ред. - Павлов беше министър на енергетиката в служебното правителство през 2017-а) беше спряно,  а някои от хората, участвали в този процес, бяха уволнени, независимо от високата им квалификация и опит в дружеството. Бяха свързани със съдебни процедури по събиране на вземания - в действие и приключили, с текущи вземания и предприети действия, механизми за валутните трансфери, с които да се минимизират и хеджират рисковете. Обсъждани бяха и възможностите за въвеждането на 20% при покупката на газ - хъбова цена. Всичко от това  беше спряно след връщането на г-н Павлов. Крайната цел беше решенията еднолично да се вземат  от г-н Павлов както за трансферите на валута, така и за текущите вземания и за съдебните искове. С тези действия се създаде неравнопоставеност между клиентите на дружеството. По това време бяха отстранени сериозни специалисти като  Петър Филдишев, Динко Йопев, Деница Илиева и други", обясни Велинов.

Според него с идването на Петьо Иванов като председател на борда на "Булгаргаз", той в същото време е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг  - на принципала на дружеството "Булгаргаз".

"Моето лично мнение е, че има конфликт на интереси, тъй като на практика става така, че една по-висша инстанция ще валидира собствените си решения", обясни още Ботьо Велинов.

Цялото интервю четете в новия брой на "БАНКЕРЪ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във