Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шаламанов иска заем за превъоръжаване

Модернизацията на армията не може да стане без взимане на заем. Ако някой си мисли, че по годишната бюджетна процедура с между 0-5% капиталови разходи България ще успее да подмени своето оборудване от времето на Варшавския договор - това няма да стане. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов на днешната дискусия „Рискове и стратегически избори пред България”.

"Българската армия се е превъоръжавала няколко пъти в миналото, всеки път това е ставало с голям държавен заем и с ангажиране и даже създаване на българска отбранителна индустрия, която да може да поддържа този процес и това въоръжение",каза Шаламанов.

"Дошло е време да се вземе това стратегическо решение. Това не може да бъде взето като решение в кабинет, защото става въпрос за много пари и трябва да има подкрепа от гражданите, от индустрията, от всички въвлечени", добави министър Шаламанов.

Припомняйки различните реформи в армията преди години, Велизар Шаламанов посочи, че всички опити обаче да се върви към интегриран сектор за сигурност оттогава се натъкват на нежеланието МВР и специалните служби да извършат такава всеобхватна реформа, каквато беше осъществена в сферата на отбраната в рамките на процеса на присъединяване към НАТО. По думите на министъра, за съжаление, ЕС със съответната преговорна глава за правосъдието и вътрешните работи не е могъл да създаде необходимия механизъм, който да стимулира такива реформи.

"МВР си остана нереформирано, в момента МО е под 40 000 души, МВР е 60 000, ако не се лъжа, бюджетът му е доста по-голям и продължава да иска още и още хора, а всеки път, когато гражданите имат реална нужда от защита, факсовете отиват в Националния военен команден център, за да изпрати армията, която пък е под 30 000, свои екипи и със старото оборудване да помага", коментира министър Шаламанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във