Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шабленското езеро е затлачено с тиня, рибата намалява, обясни Нено Димов

Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние. Това коментира екоминистърът Нено Димов пред Нова телевизия. Поводът е, че в края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето. Причината е сигнал от управителя на правителствената резиденция край Шабла, че са се наводнили избените помещения.

„Много говорих с кмета и местните какво е било състоянието на езерото преди години и сега. В момента то е затлачено с тиня, кислородът намалява рибата изчезва, раците ги няма. Рибарите не ходят вече там. Състоянието на Шабленското езеро не е добро. Макар и аварийно отводняването е изхвърлило част от тинята”, заяви Димов.

Министърът подчерта, че по оперативна програма „Околна среда” ще бъдат отпуснати 5 милиона за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за да бъдат изградени съоръжения, които да подобрят състоянието им. Той допълни, че кметът  на Шабла казал, че каналът е бил 1 метър, но водата сама го е разширила.

Нено Димов изтъкна още, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички дейности трябва да се извършват достатъчно време преди 1 април, за да може да се възстанови нивото на езерото.

В четвъртък коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" поиска оставката на Димов заради нанесените на природата щети в района. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във