Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сезират НАП и ДАНС за ТЕЦ "Варна" на Доган

Фондацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) сезира ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и НАП за решението на Енергийния системен оператор да предостави "милиони левове на ТЕЦ "Варна" за студен резерв. От фондацията акцентират, че техническата изправност на централата, в която мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, е под въпрос. Това на свой ред предпоставяло евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност. "Антикорупционният фонд" уточнява, че сезира НАП във връзка със съмнения за избягване на данъци от страна на Доган при сделката за придобиване на мажоритарен дял в централата. 

"Задълбоченият анализ на историята на "ТЕЦ Варна“ – от приватизацията през 2006-а, до 2017г., когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018-а, когато г-н Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица", заявява директорът на фондацията Бойко Станкушев. 

Отговорност за разпределянето на студеният резерв – мощности, които стоят в готовност и се активират само при нужда, за да компенсират резки скокове в потреблението на електроенергия – носи Енергийният системен оператор (ЕСО). През февруари 2018-а без ясен мотив, както се отбелязва в съобщението на  АКФ, е сменено цялото негово ръководство. Новите началници обявяват търг за рекордните 570 МВт мощности, необходими като студен резерв за летния сезон. "За сравнение – студеният резерв през зимата е обичайно 700 МВт. След внезапен отказ от страна на държавната "ТЕЦ Марица Изток – 2" от вече спечеления конкурс, ЕСО избира "ТЕЦ Варна". От този и последващите търгове само за осигуряването на студен резерв на централата са заплатени 2,8 млн. лв. за периода май - юли 2018-а и 24,9 млн. лв. за периода август -  октомври същата година. В допълнение, тя е получила и допълнителни плащания в неизвестен размер за активиране на студен резерв", пише фондацията "Антикорупционен фонд".

Институциите все още не са оповестили дали ще започнат проверка.

Както "Банкеръ' вече писа, варненската централа бе закупена от фирма на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов за близо 50 млн. евро от "ЧЕЗ Груп". На по-късен етап като мажоритарен съдружник в нея влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Преди дни стана ясно, че Доган и Папазов са регистрирали  "Пристанище ТЕЦ Езерово" - дъщерно на "ТЕЦ Варна", с капитал от почти 63.8 млн. лева. Той е под формата на непарична вноска - апорт на недвижими имоти и съоръжения. Собствениците преговаряли с чуждестранен инвеститор за продажбата на 50% дял от новото дружество, което ще оперира порта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във