Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сезират ЕК за случая с Шабленското езеро

Асоциацията на парковете ще алармира Европейската комисия за случая със засушаването на Шабленското езеро. 

"Там има дюни. Имаме унищожаване на сиви дюни с прокопаването на този канал и това е забранено от закона. За цялата тази дейност няма писмен документ, няма писмена следа за тази поредица от нарушения. В момента се разрушава езерото, това е срамно дело. Нарушени са поне пет закона и три европейски директиви. Ще има загуба за природата, но всичко е обратимо", обясни Тома Белев пред БНР.

В сряда премиерът Бойко Борисов изпрати на място екоминистъра Нено Димов. Проверката на Димов не установи нарушения. Инспекцията показала, че такова изпускане на водите се практикува ежегодно заради наводняването на правителствената резиденция в близост. По думите на министър Нено Димов прокопаният канал не е върху дюни и не противоречи на плана за управление на защитената територия. За да не се стига до подобно изпускане на водите на езерото Община Шабла подготвяла проект за изграждането на шлюзово съоръжение, съгласуван с Министерството на околната среда и водите. 

От Дружеството за защита на птиците първи предупредиха, че нивото на езерото е спаднало с около 1 метър, а това застрашава естественото местообитание на много водолюбиви птици. Според представителите на дружеството опасност има и за рибите, които са в размножителен период.

До спада на водите се стигна заради прокопан канал от езерото до морето. Прокопали го от Община Шабла с разрешението на eкоинспекцията във Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във