Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Северна Македония иска да се включи в строежа на АЕЦ "Белене"

Председателят на Комисията за енергийно регулиране на Македония Марко Бислимовски препоръча страната да се присъедини към изграждането на АЕЦ "Белене" в България. Това съобщава македонската телевизия "Сител". 

Според Бислимовски по този начин югозападната ни съседка ще реши проблема с енергийните ресурси, тъй като анализите показват, че страната има въглища само за 15 години. Той уточни, че страната през 70-те години вече е участвала в изграждането на топлоелектрическа централа в Косово.

"Разбира се, както правителството, така и другите инвеститори трябва да преговарят за условията, при които те трябва да инвестират. Но подчертавам, че това е моето лично мнение, трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като държава”, каза още председателят на Комисията по енергийно регулиране на Македония, цитиран от NOVA телевизия.

Македонското правителство вече обяви, че е сериозно заинтересовано да инвестира. Очаквала се само конкретна оферта от българска страна.

Българското енергийно министерство обяви срок до 22 септември за подаване на оферти от потенциални инвеститори. Процедурата по избор следва да приключи година по-късно. 

Правителството е заложило спорни изисквания към кандидатите. Строителството трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

Засега най-сериозни изглежда интересите на руската "Росатом" и Китайската държавна ядрена корпорация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във