Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Северен Рейн-Вестфалия е най-големият ни външнотърговски партньор от германските провинции

Лъчезар Борисов и Щефан Холтхоф-Пфьортнер.

Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор на България между 16-те германски федерални провинции, като тя е и водещ инвеститор в България от германска страна. Само за последната година бяха реализирани четири инвестиции в автомобилната промишленост на компании от Федералната провинция. Това обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща с Щефан Холтхоф-Пфьортнер, министър по федералните, европейските и международните въпроси на германската федерална провинция.

„За периода януари – октомври 2019 г. стокообменът с Германия е в размер на 7,075 млрд.евро, което е ръст от близо 3%, спрямо същия период на миналата година, а  над 17% от общия стокообмен на България с Германия се формира именно от федералната провинция“, обясни Борисов и посочи, че ще продължат да бъдат насърчавани инвестициите, кооперирането с партньори от Северен Рейн-Вестфалия, реализацията на съвместни проекти и включване на български компании в мрежата на доставчици и поддоставчици.

Щефан Холтхоф-Пфьортнер заяви, че немската страна е заинтересована добрите отношения да продължат, както и да бъде засилено сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес.

Двамата обсъдиха още въпроси свързани с развитието на региона на Западните Балкани и Европейската зелена сделка, като  нова стратегия за растеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във