Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Северен поток ще се изплаща поне 10 години

Страните, участващи в проекта за изграждането на газопровода Северен поток - Русия, Германия, Холандия и Франция, официално пуснаха в експлоатация тръбата. На церемонията присъстваха руският президент Дмитрий Медведев, германският канцлер Ангела Меркел, френският премиер Франсоа Фийон, холандският му колега Марк Рют, а също и европейският комисар, отговарящ за енергетиката, Гюнтер Йотингер.


Северен поток е изцяло нов маршрут за износ на руски газ в Европа. Тръбата тръгва в непосредствена близост до град Виборг в Русия, преминава през цялата акватория на Балтийско море и достига до германското крайбрежие в района на Грайфсвалд. Дължината на газопровода е около 1200 километра. Общите инвестиции в него се оценяват на около 8.8 млрд. евро, а срокът за възвръщането им по предварителни оценки възлиза на десет години при най-оптимистичния вариант и на 16 години при песимистичния. Очаква се от есента на 2012-а капацитетът му да достигне 55 млрд. куб. м газ годишно.


Около 30 на сто от финансирането на проекта бе осигурено от петте компании акционери - Газпром (51%), германските E.ONRuhrgas (15.5%) и Wintershall (15.5%), холандската Nederlandse Gasunie (9%) и френската GDF Suez (9%). Останалите 70% от средствата са привлечени от 26 международни банки. Все повече специалисти обаче поставят под съмнение рентабилността на грандиозния проект. В анализ по темата немското издание Шпигел отбеляза, че в момента пазарът на синьо гориво се намира в преломен етап, който може да доведе до намаляване на апетита за руски газ поради пренасочването към втечнен газ. Наред с това се очертава още една притеснителна за Газпром тенденция - синьото гориво все по-често престава да е предмет на дългосрочни договори, тъй катоцената на спотовите пазари постоянно се мени. Газовият пазар се превръща от регионален в глобален. Времената, когато купувачът е вързан за един доставчик, явно скоро ще останат в миналото, коментира немското издание.


Конкретно руснаците не дават вид, че подобни изказвания ги притесняват особено. Сега на Газпром се пада около една четвърт от доставките на природен газ в Европа. След пускането на Северен поток този дял ще нараства постепенно, за да достигне през 2030 г. до около 30 на сто, заяви говорителят на компанията Сергей Куприянов. Той обясни още, че Газпром не разчита на бързо откупване на съоръжението, тъй като то ще работи между 30 и 50 години.


Наистина, поне засега, геополитическите изгоди за Русия са далеч повече от икономическите. На практика със Северен поток Москва лиши Украйна от ефективен лост за натиск. На два пъти - през зимата на 2006-а и на 2009-а, Киев спря транзита на синьо гориво за Стария континент, изнудвайки руснаците за по-ниска цена на природния газ за вътрешния си пазар. Вече се появиха публикации, че още догодина Украйна може да загуби до 700 млн. долара в резултат на пускането в експлоатация на новия газопровода. При все че официално още не е известно с колко точно ще намалее транзитът на руски газ за Европа през нейна територия. При откриването на северното трасе президентът на Русия Дмитрий Медведев, отбеляза уклончиво: Това ще зависи от търсенето на газ.


През 2010-а по украинската газопреносна система са минали 95.4 млрд. куб. м руски газ, което е около две трети от износа на Газпром за Стария континент. От транзитирането украинската държавна компания Нафтогазе имала нетна печалба от 1.3 млрд. долара.


Международната рейтингова агенция Fitch също смята, че Северен потокще има негативни последствия за Нафтогаз, чийто рейтинг сега е ССС, или само една степен над нивото, с което се оценяват компаниите, заплашени от банкрут. В коментара на агенцията се казва, че приходите на украинската фирмапрез 2012 г. може да намалеят с около 20% заради пускането в експлоатация на газопровода през Балтийско море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във