Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Северен поток 2" ще е готов през тази година, обяви "Газпром"

Строителството на "Северен поток 2" ще бъде финализирано тази година, обяви в петък председателят на Съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков.

"Активната работа е в ход, като остава още малко да се свърши. Със сигурност ще бъде завършен тази година, определено", добави Зубков, цитиран от ТАСС. 

По думите му работите са изпълнени на 90-92 процента.

Само два дни преди изявлението на Виктор Зубков държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди Германия, че компаниите, изграждащи газопровода ”Северен поток 2″, могат да бъдат изправени пред санкции.

Това бе пореден опит на Вашингтон да окаже натиск върху Берлин, за да оттегли подкрепата си за спорния енергиен проект.

По време на пресконференция в централата на НАТО Блинкен заяви, че е дал да се разбере на германския външен министър Хайко Маас, че президентът Джо Байдън се противопоставя на проекта.

"Газопроводът е разделителна линия в Европа, излага Украйна и Централна Европа на руски манипулациии и противоречи на собствените заявени от Европа цели за енергийна сигурност“, каза още Блинкен.

Компаниите, които са силно ангажирани с проекта, са руският гигант ”Газпром”, който контролира проектната компания Nord Stream 2 AG. Проектът обаче е получил финансиране и от германските Uniper и Wintershall Dea, френската Engie, австрийската OMV и холандската Shell.

"Държавният департамент повтаря предупреждението си, че всяко дружество, участващо в газопровода "Северен поток 2", рискува да попадне под санкциите на САЩ и трябва незабавно да се откаже от работата по тръбопровода“, заяви също така първият дипломат Антъни Блинкен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във