Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Северен поток 2": Нови главоболия за Москва след санкциите на САЩ

Руският вицепремиер и енергиен министър Александър Новак е сигурен, че проектът "Северен поток 2" ще бъде реализиран въпреки новите санкции на САЩ, тъй като има подкрепата на европейски държави и компании.

Новак упрекна Съединените щати, че налагат непазарни санкции, въпреки че винаги са се обявявали за защитата на конкуренцията и свободната търговия. "В случая със "Северен поток 2" те използват инструменти, които в никакъв случай не са базирани на свободния пазар", каза руският министър, цитиран от РИА Новости. 

"Европейските държавите, които се интересуват от изпълнението на проекта, разбират това. И подкрепят "Северен поток 2". Сигурен съм, че като се вземе предвид подкрепата на европейските държави и компании, проектът ще бъде изпълнен", уточнява Александър Новак.

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на газопровод с общ капацитет от 55 милиарда куб м газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. 

САЩ остро се противопоставят на този проект, срещайки подкрепата на Полша, Украйна и редица други европейски държави. Вашингтон наложи срещу газопровода през декември 2019 г., в резултат на което швейцарската фирма Allseas беше принудена да спре полагането на тръбите. Работата по "Северен поток 2" бе възобновена година по-късно.

От 1 януари обаче вече действат нови санкции, наложени от Конгреса на САЩ. По-специално, Вашингтон разширява санкциите си срещу компании, които са предоставили услуги за тестване, инспекция или сертификация на "Северен поток 2". Норвежката компания DNV GL вече обяви, че ще прекрати всички дейности по проверка на газопровода и няма да може да го сертифицира.

Към днешна дата 94% от "Северен поток 2" са завършени.

Берлин не възнамерява да отстъпи в спора със САЩ за газопровода "Северен поток 2", категоричен бе и министърът на външните работи Хайко Маас.

"Федералното правителство няма да промени позицията си за "Северен поток 2", подчерта Маас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във