Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Северен поток 2" няма до тръгне до края на този отоплителен сезон

Правителството на Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2", като настоява, че газопроводът не представлява заплаха за Украйна.

Очевидно е, че "Северен поток 2" не е икономически проект, защото от икономическа гледна точка Русия може и без него да си доставя договорените обеми газ в Европа, като газът минава през Украйна. Тази дискусия обаче вече не е актуална. Тя беше актуална докато започваше строителството. Сега технически той вече е завършен. Премества се борбата върху сертификацията и началото на експлоатацията. Това коментира  д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество пред  Bloomberg TV Bulgaria.

"След като се разбра, че Байдън не е склонен да спазва стриктно санкциите, макар и записани в закон, борбата се прехвърли в Германия. Мрежовият регулатор, който контролира енергийната мрежа в Германия, трябва да даде лиценз на компанията "Северен поток 2". При сегашните проблеми аз съм сигурен, че "Газпром" няма да успее да задейства "Северен поток 2" до края на този отоплителен сезон, а някои колеги казват дори, че няма да успее поне до лятото", посочи Димитров. 

Според него Беларус се приближава все повече към Русия и все повече се отдалечава от Европейския съюз. "Има постоянно мигрантско напрежение. Безконтролно движение на мигранти в страната там не е възможно. Те биват насочвани или отдалечавани от границата с Европейския съюз".  

На въпроса коя е най-горещата тема, която ще се коментира на срещата на външните министри на НАТО в Латвия, гостът каза: "Това е най-горещата тема - конфронтацията с Русия и Беларус като прокси на Русия в тази конфронтация. Балтийският регион и Полша са горещите точки. Тези държави искат по-голямо военно присъствие на НАТО, защото са демографски и икономически джуджета и не биха могли да отговорят на такова предизвикателство".

Междувременно правителството на Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2", като настоява, че газопроводът не представлява заплаха за Украйна.

"Обезпокоени сме, че възобновените едностранни действия на Конгреса. Те ще отслабят сериозно трансатлантическото единство по отношение на Русия", се изтъква в документа на германското посолство във Вашингтон.

Въпреки факта, че Германия активно подкрепя проекта, външната ѝ политика по отношение на Русия по никакъв начин е променена. Германия и САЩ ще да окажат подкрепа на "жертвите на злонамерени руски действия", така че Москва да не използва енергията като оръжие, се подчертава в документа.

Освен това според Берлин газопроводът няма да застрашава Украйна, докато през нейна територия се осъществява транзит на газ.

Американските санкции влязоха в сила тази седмица срещу базираната в Кипър компания Transadria и плаващия под руски флаг плавателен съд Marlin, свързан с газопровода.

По-късно говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс обяви, че Вашингтон ще продължи да провежда политика на икономически ограничения. Конгресмени настояват за промени в бюджета за отбрана на САЩ за 2022 г., съдържащи санкции срещу "Северен поток 2".

Facebook logo
Бъдете с нас и във