Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Северен поток 2": Германия намери начин да заобиколи санкциите на САЩ

Германското правителство се опитва да заобиколи новите санкции на САЩ срещу спорния газопровод "Северен поток 2" с помощта на "зелена" фондация.

Местни власти в Германия създават въпросната фондация, за да действа като "щит" за компаниите, ангажирани със завършването на проекта.

Фондацията реално ще е собственик на строителните материали и техника, необходими за довършването на "Северен поток 2" и ще ги пренасочва към фирмите. Официално обаче фондацията ще е ангажирана с "финансиране на екологични проекти, свързани с климата".

За да оправдаят включването на "Северен поток 2", германските власти описват газопровода като проект със "специален принос за енергийната сигурност и енергийния преход". 

Показателно за плана на Германия е и че проектната компания за изграждането на "Северен поток 2" финансира фондацията с 20 млн. евро. Проектната компания Nord Stream 2 AG е изцяло под контрола на руския гигант "Газпром". 

Очаква се фондацията да започне дейността си до дни, след като получи одобрение от местния парламент в Мекленбург-Предна Померания.

Нагласите са, че за Съединените щати ще бъде много по-трудно да се наложат санкции на германската държавна фондация, например замразяване на активите, тъй като фондацията няма пряк интерес от търговската дейност на "Северен поток 2".

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на газопровод с общ капацитет от 55 милиарда куб м газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. 

САЩ остро се противопоставят на този проект, срещайки подкрепата на Полша, Украйна и редица други европейски държави. Вашингтон наложи срещу газопровода през декември 2019 г., в резултат на което швейцарската фирма Allseas беше принудена да спре полагането на тръбите. Работата по "Северен поток 2" бе възобновена година по-късно.

От 1 януари обаче вече действат нови санкции, наложени от Конгреса на САЩ. По-специално, Вашингтон разширява санкциите си срещу компании, които са предоставили услуги за тестване, инспекция или сертификация на "Северен поток 2". Норвежката компания DNV GL вече обяви, че ще прекрати всички дейности по проверка на газопровода и няма да може да го сертифицира.

Към днешна дата 94% от "Северен поток 2" са завършени, твърдят от проектната компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във