Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Северен поток 2" е 75% завършен

Газопроводът "Северен поток 2" е 75% завършен, съобщи компанията оператор на проекта - Nord Stream 2 AG  в свое изявление, публикувано в понеделник (26 август). Общо 1855 километра  от газопровода "Северен поток 2" са изградени по дъното на Балтийско море във водите на Русия, Финландия, Швеция и Германия. Това е около 75 процента от общата дължина на тръбопровода, се казва в съобщението.

Nord Stream 2 AG пристъпва към полагането на последната четвърт от трасето. Изграждането на тръбопровода е завършено във водите на Германия и Финландия. Полагането на тръби продължава в териториалните води на Русия. Строителните работи по крайбрежните участъци в Германия и Русия са в напреднал етап, отчитат от компанията.

Ръководителят на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милър също потвърди че има напредък  по дейностите, отбелязвайки, че започва работата по последния четвърти етап от проекта. 

Предвижда се газопроводът да преминава през териториални води или изключителни икономически зони на Дания, Финландия, Германия, Русия и Швеция. Дания остава единствената страна, която досега не е дала съгласието си за изграждането на "Северен поток 2".

Проектът се реализира от "Газпром" съвместно с пет европейски компании - ENGIE, OMV,  Royal Dutch Shell и германските Uniper and Wintershall.

"Северен поток 2" среща недоволството на редица страни, най-вече на Украйна. Киев твърди, че чрез реализацията на проекта Москва ще ограничи приходите за украинците  от доставки на синьо гориво.

Съединените щати, които се опитват да продават повече втечнен газ на своите съюзници  настояват, че "Северен поток 2" ще направи Европа зависима от Русия.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във