Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЕТА увеличи износа за Канада

Посланикът на Канада Кевин Хамилтън

Парламентът ратифицира на първо и второ четене Споразумението за стратегическо партньорство между Европейския съюз и  държавите,  членуващи в него (от една страна), и Канада, от друга страна (СЕТА). Да напомним, че документът беше подписан на Срещата на най-високо равнище ЕС - Канада на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и бе одобрен от Европейския парламент на 15 февруари следващата година.

Споразумението потвърждава взаимния интерес за стратегическо партньорство между Европейския съюз и Канада и допринася за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството. Отделни части от споразумението се прилагат под условие от 1 април 2017 г., тъй като то е от смесен тип. Това означава, че над 99% от регулациите вече  са в сила. Но пълното му действие  ще се осъществи след приключване на процеса на ратифицирането му и на съответните вътрешни процедури във всички държави членки на Европейския съюз.

От 1 декември миналата година вече не са необходими визи за българите, които ще пътуват по суша или вода до Канада с цел туризъм, да правят бизнес или при гостуване за не повече от шест месеца. Но ако влизаме в страната на кленовия лист със самолет, трябва предварително да се снабдим с електронно одобрение за пътуване, което съкратено се изписва еТА. То се получава на официалния уебсайт на правителството на Канада.

Двустранната търговия с Канада през миналата година е била на стойност 132.5 млн. щ. долара. Основните стоки в експорта са машини и електрическо оборудване, листове от мед, оптика и медицински инструменти, медикаменти, консервирани плодове и други храни. Една от най-важните ползи от споразумението е премахването на 98% от митата на всички стоки, търгувани между ЕС и Канада, включително и България. А в резултат износът ни за северноамериканската страна е нараснал с над 15% след влизането в сила на СЕТА, стана ясно след проведената в Пловдив регионална кръгла маса "Канада - България: СЕТА - Икономическо партньорство за повече бизнес възможности". Благодарение на нея  експортно ориентираните български индустрии  се ориентираха  как по-лесно да стъпят на пазарите отвъд Океана. СЕТА открива нови възможности за българските фермери, за участие в обществени поръчки в Канада, насърчава инвестициите между двете страни. Състоя се първата по рода си регионална българо-канадска кръгла маса, където  бяха  представени  новите облекчения за износ на произведени в Европа стоки в Канада. Целта й бе и  да окуражи предприемачите от България да потърсят нови пазари зад Океана като им даде конкретна и полезна информация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във