Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сертифицират фермерите по стандарта GLOBALG.A.P.

Областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие“  приемат заявления за сертифициране на стопанствата в сектор "Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P., съобщиха от агроминистерството. Финансовият ресурс по тази държавна помощ е в размер на 100 000 лева.

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия, както и към признати групи или организации на производителите плодове и зеленчуци. Кандидатите - земеделски стопанини или организацията, предоставят в Държавен фонд "Земеделие“  отчетните документи, доказващи успешно приключилата сертификация по стандарта GLOBALG.A.P до 30 ноември тази година. Срокът за изплащане на помощта е до 30 работни дни от представяне на документите.

Помощта се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1200 лв., с включено ДДС, на бенефициер годишно и до 5000 лв., с включено ДДС, на група или организация годишно. Производителите ще получават средствата на годишна база.

Подкрепа се отпуска само за "ново участие“ в стандарта GLOBALG.A.P., като това условие важи при първо кандидатстване по схемата за подпомагане. Важно е кандидатите по схемата да знаят, че за подпомагане се приемат разходи по издаване на сертификат, които са извършени след подаване на заявлението за кандидатстване в Държавен фонд "Земеделие“ .

Схемата е разработена с цел оптимизиране на процеса по производство на качествени селскостопански продукти в сектор "Плодове и зеленчуци“. Заедно с това ще се намали използването на химически суровини и ще се минимизира вредното въздействие на земеделските операции върху околната среда.

Заявления за участие се подават до 30 септември, уточняват от Държавен фонд "Земеделие“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във